2021. június 6., vasárnap

CJRB Ria modell bemutatása

A CJRB Ria, ahogy mostanában számos kés, egy OEM gyártóként régóta a szakmában lévő, de saját márkával csak néhány éve jelentkező cég terméke. Az Artisan Cutlery leányaként megfizethető áron kínálnak jó minőségű késeket. A Ria nevű modelljük is ezen elvek alapján készült, érdekes formavilágával, jó minőségű alapanyagaival vonzó alternatíva lehet azok számára, akik pénztárcabarát zsebkést keresnek. Vajon ez a kés teljesíti ezt a vállalást? A cikk cégére kiderül!

Műszaki adatok

Teljes hossz: 177mm 

Pengehossz: 76mm

Penge anyaga: 12C27

Penge vastagsága: 3mm

Markolat hossza: 100mm

Markolat vastagsága: 11mm

Markolat anyaga: G10

Tömeg: 72g

Zárszerkezet: Liner Lock

Külcsín

Szokatlan, mégis ismerős.Talán így tudnám leginkább leírni a CRJB Ria megjelenését. A karcsú, íves markolat a tövénél keskenyebb, majd kihasasodó pengével organikus benyomást kelt. Mégis van benne valami plusz, ami érdekessé teszi a formát. Talán az imént említett forma, talán a pengehosszhoz képest hangsúlyos markolat miatt érzem úgy,hogy részleteiben teljesen átlagos,összességében mégis különleges dizájnt kapunk. Az én példányom a színvilágával is ráerősít erre az érzésre. A jade G10 visszafogott ugyan, mégis elüt a néha unalmasnak tűnő fekete, vagy szürke anyagoktól. A színe mellett további játékosságot ad az enyhén áttetsző volta: megfelelő fénynél átsejlenek rajta az acél linerek könnyítést szolgáló lyukai. Érdekesség még a zsinórfurat megoldása is, az egyik távtartó látja el ezt a funkciót, bár méretéből adódóan meglehetősen korlátozottan.

Ha nagyon szőrszálhasogató szeretnék lenni, a méretes logót

én jóval diszkrétebbre cserélném, szerintem kicsit rombolja a kés eleganciáját.

Belbecs

Anyaghasználat terén a manapság átlagosnak mondható G10 markolatpaneleket kapjuk a 12C27 sandvik acél mellé. Ebben az árkategóriában ez teljesen rendben van, főképp, hogy a kidolgozás minősége kitűnőre sikerült. Belekötni nem tudok semmibe, szerintem a késen minden részlet rendben van.

Mechanikailag sem lehet okunk panaszra. A penge csukott állapotban középre zár, nyitva pedig tökéletesen stabil. A 

golyóscsapágyas tengelynek köszönhetően a működtetése is zökkenőmentes. Ugyanakkor mindkét műveletet szokni kell kissé. A nyitópöcök a penge csukott állapotban egy, a markolatban kialakított bemarásban helyezkedik el, és ugyanezen a szűkös helyen férünk hozzá a liner lockhoz is. Ezt nekem szoknom kellett kissé, és időnként még így sem sikerül elsőre kipöccintenem a pengét. Nagyobb kézméretű éltársaknak elképzelhető, hogy több problémát okoz ez a megoldás.Szerencsére ha arra van szükség, a csukott pengéhez könnyen hozzáférünk, így lehetőségünk van két kézzel, hagyományos bicska módjára is kinyitni a zsebkésünket.

CJRB Ria - Munka közben

Méreteiből és megjelenéséből adódóan a CJRB Ria szerintem egy átlagos használatra szánt edc folder, ami akár elegánsabb környezetben is megállja a helyét. Kipróbáltam, hogy miképp lehet vele dolgozni a szokásos, munkahelyi környezetemben.

Miután a gyári éle megfelelő volt, egyből belevághattam a kartonpapír, majd a pántolószalag darabolásába. A kés mindkét feladattal könnyedén birkózott meg az egyenes leélezésnek hála, mind a felületi vágásokkal, mind azokkal, ahol át kell hatolni a vágandó anyagon jól boldogult. A kissé szokatlan penge a méretéből adódóan a dobozbontásnál is remekül szerepelt, a mutatóujjammal a hegy közelében megtámasztva remekelt a finomabb munkák esetében is.

Következhetett a farigcsálás, amelyet én elsősorban az
ergonómia tesztelésére használok. Nem igazolódtak be a karcsú markolat miatti félelmeim: a kés fogása végig teljesen kényelmes volt számomra. Egyedül némi recézést hiányoltam a pengehátról, mert ugyan a G10-et ellátták egy leheletnyi textúrával, időnként egy kis plusz támasztéknak hasznát vettem volna.

Sokak számára elvárás, hogy az edc-re hordott zsebkésük étkezéskor is használható legyen, így én is kipróbáltam, hogy mit tud a CJRB Ria a konyhában. Persze nem egy komplett ebédet raktam össze vele, mert a folderek többségéhez hasonlóan itt is szűk keresztmetszetet jelent a méret. Kisebb munkákra ugyanakkor jól használható: ha almát kell szeletelni a gyereknek, vagy kolbászt kell karikázni, netán egy süteményhez kell hozzávalókat aprítani, számíthatunk rá.

A teszteket követően a kés még használható munkaéllel bírt. A 12C27 természetesen távol áll a mai csúcsacéloktól, de ebben az árszegmensben teljesen korrekt anyag, és a fenése sem túl bonyolult. Ami egyedül nehézséget okozhat itt, az a pengeforma, de kis gyakorlattal ezzel sem lesz gondunk.

 

Hordhatóság
Egy negatívum és sok pozitívum jellemzi e téren a CJRB Riát. Kialakításának köszönhetően csak jobb oldalon, heggyel fent állásban tehetjük zsebre ezt a zsebkés, és a liner lock kialakítása miatt is jobbkezeseknek ajánlom.

Minden más szempontból tökéletesen hordható a zsebkés, mind a
tömegét, mind a 80mm alatti pengehosszát, mind a karcsúságát figyelembe véve. A jó idő közeledtével fontos szempont lehet, hogy vékonyabb anyagú nadrágokkal is működik, sőt, akár hölgyeknek is ajánlom, az ő jellemzően kis zsebben ellátott nadrágjaikkal is kompatibilis ez a folder.

Külön kiemelném a klip kialakítását is: a deep carry, süllyesztett klip süllyesztett csavarfejekkel olyan megoldás, amit sok prémium zsebkés is megirigyelhet.

Összegzés

Az utóbbi évek trendjeiből kiindulva szerintem nem lepek meg senkit azzal, ha azt mondom, a CJRB Ria teljesíti a bevezetőben felvetett vállalását. Kedvező áron kapunk remek minőséget és bár ez a kés sem hibátlan - szerintem nem létezik olyan -, aki ebben a stílusban gondolkodik, mindenképp érdemes vetnie rá egy pillantást. Ahogy megszokhattuk, ez a modell is többféle verzióban elérhető, különböző színek és anyagok közül választhatjuk ki a céljainknak leginkább megfelelő darabot. Nekem kifejezetten tetszik a micartás modell, sajnos, ott jóval magasabb árcédulával találkozunk. Az is igaz persze, hogy az acélban is kapunk némi pluszt, az a modell ugyanis porkohászati acéllal készül.

                                        

Alternatívák:

Olcsóbban: Ruike P662-B https://www.kesvilag.hu/ruike-p662-b.htmlDrágábban: Kershaw Leek https://www.kesvilag.hu/kershaw-leek---olive-drab-1660ol-2439.html

 Amennyiben kedvet kaptok valamelyik kés beszerzéséhez, ne feledkezzetek meg a Késvilág által nyújtott árgaranciáról sem! https://www.kesvilag.hu/argarancia

A tesztelést és a cikk megírását nagyon köszönjük Vaszilijnek!


2021. január 21., csütörtök

                                                      Miért kerül ennyibe?

Nem fogok sokat szakmázni, ezt szögezzük le!

  Remélhetőleg így nagyobb részét megtartom a nyájas olvasóimnak! Szakmáztunk már eleget, szinte minden bejegyzés töményen ekörül forgott!

Több mint harminc év a kereskedelemben, ebből 16 év a kések világában! Hogyan lehet ezt ilyen sokáig csinálni? Persze, hogy magam is késmániás vagyok! Csak így érdemes! Közhely ugyan, de ideillik! "Ha a hobbid a munkád, sohasem dolgozol egész életedben!"

Számtalan szép és kellemes emlék fűződik a szakmai múltamhoz. Ezeket az emlékeket természetesen elsősorban a vásárlóinkkal való kommunikáció generálja! Ezekből a sok esetben igen hosszúra nyúló beszélgetésekből alakulnak ki a rendszeres látogatások. 

Több esetben őszinte barátságok! De még ennél is több az érdekes,

sokszor mulatságos történet, aminek tanúja, illetve részese lehettem az elmúlt évtizedekben!

Azt gondolom, a jó eladó lehetőleg kedves, segítőkész, megértő, őszinte,  jól bánik a szavakkal és a vevőkkel egyaránt! Szakmailag felkészült és ha nincs is pszichológiai végzettsége, valamilyen szinten annak is kell lennie!

Na igen, de hol találunk ilyen eladót? 

Mondhatnám nagyképűen, hogy nálunk a boltunkban a Késvilágnál  https://www.kesvilag.hu/     

Azért nem merem ezt kijelenteni, mert sajnos mindannyiunknak vannak jobb és rosszabb napjai....

Habár, ezt sohasem szabadna éreznie a vásárlóinknak..., de mi is emberből vagyunk, és nyilván ez nem minden esetben sikerül tökéletesen, de törekszünk erre!

Gyakran előfordul, már boltba belépés pillanatában a következő megjegyzés:

 Évek óta keresek egy késboltot, maguk mióta vannak itt? 16 éve válaszolom! "Az nem lehet! Én minden nap járok erre, de sohasem láttam önöket!"

 Pedig mi nyitva vagyunk mindig a hét minden napján, azaz még vasárnap is! Erősítem meg a fenti állításomat.

Egy ideig még folytatja a duzzogást, majd rátér látogatása valódi okára! "Kéne egy kés, vagy nem is, inkább egy bicska"! 

Jó helyen jár, válaszolom! Mégis milyen bicskát szeretne? Méretre, típusra, márkára való tekintettel?

Összezavarodik! Mert ilyen sokféle van kérdezi? Igen, tessék körbenézni, több száz bicska van a vitrinekben! 

"Na kérem, akkor mondom: "Bicska legyen  és Ócsó! - úgyis elhagyom vagy ellopják".

Innentől kezdve megy a türelemjáték és a végeérhetetlen eszmecsere a minőségről, árakról, stb.!

A konklúzió? Vannak olyan vásárlók, akiknek teljesen mindegy a származási hely, vagy az, hogy milyen anyagokból készül egy vágóeszköz. A lényeg, hogy vágjon és lehetőleg kéznél legyen amikor szükség van rá!

Ők okosan addig nyújtózkodnak, ameddig a takaró ér! 

Ugyanakkor nap, mint nap szembesülünk azokkal a többféleképpen megfogalmazott kérdésekkel, melyeknek a lényege: "Mi kerül ennyibe ezen a bicskán?"

Erre többféle előre átgondolt válaszom is született: A kérdező habitusából már tudnom kell, ő a  rövid, vagy a hosszabb magyarázatot igényli! 

A rövidített változat így hangzik: Azért, mert egy elismert megbízható márka, igényes acél pengével!

A hosszabb verzió, amikor próbálkozok párhuzamot felállítani más ipari termék és a kés között!

Mint minden hasonlat egyik sem tökéletes, ugyanakkor legtöbbször hasznos (amennyiben van fogadókészség) tud lenni a különböző, de főleg a magasabb árak megértésében!

Sokszor használom az autókkal való összevetést! 

Minden esetben előrebocsájtva, hogy egy autó sokkal bonyolultabb, összetettebb, szerkezet egy késnél vagy egy bicskánál!

Evidens a személyautók esetében is, hogy bizony igen sokféle márka, típus, létezik!

A kések esetében, még ennél is több! Óriási a választék, több ezer gyártó, sok százezer típusa közül választhatunk!

A párhuzamnál maradva. Hogyan választanék személyautót?

 Én a következő szempontokat venném figyelembe:     

-Márka azon belül a típus

-Milyenek a felhasználási szokásaim

-Gyártási év esetleges limitált széria

-Amortizáció, értéktartás

-Praktikusság, funkcionalitás

 -Tesztek, extrák

 -Ár

 Nagyon hasonló elvek alapján választanék magamnak zsebkést is. Egész biztosan én sem, és azok a kedves meglévő és leendő vásárlóink sem tévedhetnek el a hatalmas választék dzsungelében, amennyiben a fent említett irányelveket helyezik előtérbe!

Mi sem egyértelműbb, hogy a tapasztalt késbarátok, ezen ismeretek tudatában már céltudatosan látogatnak el hozzánk! Ezek a vásárlók, a pénztárcájukhoz mérve választanak a kínálatból, figyelembe véve az összes fent említett szempontot! Természetesen a kések esetében az egyik legfontosabb paraméter: a penge anyaga! Talán itt sántít legjobban az autós hasonlat! Ám ha ezen átugrunk, az sem túl nagy hiba, mert a többi kritérium és a magasabb ár, óhatatlanul is emeli a penge minőségét is!

És vannak persze gyűjtők is, akik sok esetben még tőlünk is jobban értenek a késes szakmához, mint mi.


 

Őket vérbeli szenvedély hajtja (mint minden gyűjtőt) gyakran töltenek el több időt a mérlegeléssel és választással. Sok esetben káprázatos gyűjtemény birtokosai! Igen, ezek a "szakemberek" óriási rutinnal választják ki azokat a limitált, vagy már nem gyártott modelleket, amik befektetésnek is kiválóak!

 Vannak olyan típusok, amiknek az ára szinte minden évben megsokszorozódik!

De akkor mi a válasz az ár kérdésére? Mi határozza meg egy kés, bicska árát?

Nos ugorjunk neki az autós példánál maradva, de nem minden pontját részleteiben vizsgálva!

A márka: Gondoljunk csak bele, mekkora különbségek vannak az autógyártók árai között!

Természetes, hogy valamilyen mértékben a márka is árazva van.

A felhasznált anyagok minősége! Nem mindegy pl.: miből készül a karosszéria. Standard autók karosszériája általában acél lemezekből épül fel. Drágább, netán luxus autók esetében, pedig alumíniumot, vagy karbont használnak! Ne is beszéljünk a többi igen drága anyagokról, amiket még ezenfelül használnak fel az autógyártásnál. Hiszen már megállapítottuk: az autó sokkal bonyolultabb szerkezet.

 Szeretnék gyakorlatias  maradni! Emiatt ettől a ponttól kezdve két kérdést részben összekapcsolok. Egyszerre próbálok válaszolni az ár és a termékválasztás összetett és bonyolult kérdéseire!

Tesztek: Érdemes ezeket is megnézni, de mindenkit óva intenék,

hogy minden tesztet és videót komolyan vegyen, mert nagyon megtévesztőek tudnak lenni! Ez külön megérne egy blog bejegyzést!

Sokan még a filmekben látott trükköket is komolyan veszik! Jó példa erre a ráejtett selyemkendőt átvágó szamurájkard! Inkább a "lézerkard" lenne erre képes, szoktam volt mondani.... jegyzem meg enyhe iróniával.

Praktikusság, funkcionalitás

Igen, ezzel kellett volna kezdenem! 

Jó ha tudjuk mire szeretnénk használni a késünket, hogyan szeretnénk azt tárolni, esetleg hordani! Ehhez mérten tudunk tanácsokat adni!

Értéktartás: 

Ez a szempont, már inkább csak a gyűjtőknek számít!

ÁR:

Elérkeztünk hát az utolsó, és sok esetben a legmeghatározóbb tulajdonsághoz az árhoz!

Miért kerül ez a kés ennyibe? ismétlem e blog címét! Nagyon bízom abban, hogy részben, vagy egészben már megválaszoltam ezt a kérdést!

Azért még néhány gondolatot megosztanék a könnyebb megértés végett!

 Tisztázzuk! A prémium acél nem lehet olcsó! Amennyiben egy elismert márkának már nem gyártott, limitált kiadású modelljét választjuk, akkor ebben az esetben már szinte biztosan luxustermékről beszélhetünk. Nem is beszélve az egyedi kézművesek:

pl. Bojtos Árpád művészi színvonalú faragással és több esetben drágakövekkel díszített késeiről, amiknek az árai akár több tízezer dollárt is elérhetik. Ezek igazi gyűjtői csemegék! Ha valaki mégis elad egy régebbi modellt, azért szó szerint "verekedés" van és nem győznek egymásra licitálni! Ugyanakkor, ez is az a kategória, ami befektetésnek is kiváló! Így talán jobban érthető a kések árainak nagymértékű differenciáltsága.

Nem tudok elmenni szó nélkül a Japán Rockstead kések mellett! 

https://www.kesvilag.hu/gyarto/187 

Maximalista lévén ez a gyártó a kedvencem! Minden termékük tetszik, de nem ez a lényeg, hanem a TÖKÉLETESSÉG! Egyetlen más gyártó sem nyújtja ezt a fanatikus precizitást, s már-már futurisztikus és szenvedélyes tökéletességet! Azoknak a kedves érdeklődőknek, gyűjtőknek ajánlom, akik hozzám hasonlóan vágynak a mai technikával előállítható legprecízebb, legesztétikusabb termékekre!              

Befejezésül néhány jó tanács kés vagy bicska vásárláshoz!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy jó kés nagyon megkönnyítheti, illetve meggyorsíthatja a munkafolyamatokat. Megfelelő használat mellett kevésbé balesetveszélyes, mint egy szokvány minőségű életlen eszköz és nagyon sok energiát spórolhatunk meg vele. Sokan azt gondolják, ha vesznek egy középkategóriájú, vagy egy felső kategóriájú kést, aminek az acélja jobb, modernebb, akkor az örökké fogja tartani a gyári élét (lásd "önélezős" kés, mint marketing fogás), pedig ez nem teljesen fedi a valóságot. NINCS olyan kés, amit ne kellene karbantartani, megélezni. Összességében a magasabb árfekvésű kések minden fontos tulajdonságukban többet tudnak olcsóbb társaiknál, és sokkal éltartóbbak. Mindenképpen megérik azt a magasabb összeget, amit fizetünk értük! Nem szabad abba a hibába esni, hogy a minőség helyett a mennyiségre helyezzük a hangsúlyt. A jó vágószerszám az egyik legfontosabb dolog az ember életében! Megfelelő kés nélkül nem lehet jól dolgozni. Ha valami pofásan néz ki, profinak tűnik, de aránytalanul olcsó, kezdjünk el gyanakodni, mert sajnos az minden bizonnyal annyit is ér. A jó kés pengéje nem hajlik, nem törik ki a markolatból a penge néhány hónap után, tovább tartja az élét, és sokkal könnyebb megélezni. Az igazán profi kést egyszer kell megvenni az életben, és ha szakszerűen használjuk, élezzük, tároljuk, egy életen át ki fog szolgálni minket!


Vásárláskor vegyük a kezünkbe, próbálgassuk, imitáljunk vele pár vágó mozdulatot. (Persze csak óvatosan, ne az eladó orra előtt :-) / Egy kés kiválasztásánál az is fontos szempont, hogy a használója mennyire tartja kényelmesnek. Legyen jó fogása a markolatnak, ne legyen túl nagy a súlya, és legyen megfelelő a súlyelosztása. Akkor vegyük meg, ha tényleg rááll a kezünkre! 

Minőségi késeinket ne tartsuk egy zsúfolt fiókba bedobálva, mert az egymáshoz verődő eszközeinknek gyorsan kicsorbul az élük, valamint komoly karcok keletkezhetnek rajtuk. Egy mágneses fali késtartó, vagy egy késtartó fablokk révén megnövelhetjük kedvencünk élettartalmát és épségét!


 Megtalál bennünket: Debrecenben a Malompark Üzletközpont I. első emeletén lévő boltunkban vagy a webáruházunkban :       
  


 
 

  

 

 


2020. december 29., kedd

A Titkos Favorit:

Több mint 4 évszázad dinasztiájának közreműködésének köszönhetően, ismerhetjük meg a világon elismert Beretta márkát. Első feljegyzések alapján: Már az 1500-as évek elején gyártották a Beretta termékeket. A Beretta név, magába foglalja a minőséget, a dizájnt és a teljesítményt. Az olasz határokon túl, gyorsan terjedt a hír, amely a cég gyarapodásához vezetett.  1526-ban, a velencei fegyvergyár,  az Olasz gardonei Bartolomeo Berettanak (1490 - 1565/68), 296 dukátot fizetett, a 185 db Arquebus puskáért. 


Bartolomeo, az üzleti titkokat és a részletekre kitérő feljegyzéseket saját fiának, Giovanninónak  (1550 - 1577 ), majd unokájának, Giovan Antoniónak (1577 - 1649 ) adta tovább. A Beretta tevékenységével kapcsolatosan, az első ismert hivatalos vállalati dokumentumok 1680-ig készültek. Más hivatalos feljegyzések alapján, az 1800-as évek elején, Pietro Antonio Beretta (1791 - 1853), az állandó háborúk ellenére, Olaszországba utazott, hogy bemutassa termékei kiváló minőségét és azok tudását. Ezzel próbálta megrendeléseiket növelni.  Pietro Antonio fia, Giuseppe (1840 - 1903) folytatta apja által megkezdett fáradságos erőfeszítéseket, új lehetőségeket teremtve a vállalat számára a nemzetközi terjesztés révén. Az 1900-as évek elején Pietro (1870 - 1957) irányította a társaságot. 


Mr. Pietro Beretta és fiai Carlo és Pier Giuseppe 1956-ban.

Korszerűsített gyártási módszereket,

szabadalmaztatott mechanizmusokat és egyszerűsített konstrukciót vezetett be. Ennek eredményeként a Beretta céget, az első olasz lőfegyvergyártójává, majd  a  világ egyik legmodernebb lőfegyvergyártó cégévé emelte.  A modernizációs folyamatot Giuseppe (1906 - 1993) és Carlo (1908 - 1984) fiai folytatták. 

 

Fabbrica d'Armi Pietro Beretta 

 

Giuseppe Antonio Beretta fejlesztéseinek köszönhetően, a céget a lőfegyverek hivatalos  gyártójává emeli. Immár több mint 7000 darabra növelték a gyártás kapacitását. Majd nem sokkal később, 10 ezer darabra.
A  Társaság multinacionális jellegének biztosítása mellett, a  kereskedelmi és gyártási tevékenységgel,  számos európai országban és az Egyesült Államokban is hatalmas sikert aratott. 


-Fegyvereik  első katonai alkalmazását az olasz NAVY SEAL és a Brazil hadsereg (1975/76) hajtja végre. 

-A 92S-t először széles körben az olasz állami rendőrség alkalmazza.

-Az M9 modell, az amerikai fegyveres erők (USMC, Airborn, NAVY és a parti őrség) elsőszámú oldalfegyvere lett.

-A Beretta USA Corp bejelentette,  az amerikai hadsereg szerződését 450 000 Beretta Model 92FS pisztoly szállítására.

-ARX ​​160 szállítása az olasz hadseregnek. -Kézifegyvereket gyárt az Olasz Királyi Hadsereg tisztjei számára, és aláírja a szerződést 1000 db FIAT 1914-es géppuska modell szállítására. 


Néhány említésre méltó történés a cégnél:

 
-Amerikai gyárakat hoztak létre: Accokeekben, Marylandben és Washington D.C től 20 mérföldre délen.
-Az első Beretta Galéria megnyitásra került New York-ban a Nemzeti Lőfegyvermúzeumban.
A „Beretta világa” kiállítás néven.

-A Beretta Defense Technologies (BDT) márka megszületik.
-Beretta, a Benelli Armi fő részvényese lett.

 

Ezek az erőfeszítések sikeres vállalkozásokat hoztak létre a katonai, bűnüldözési és magánszektorokban. A Beretta cég, még mai napig is, a kiváló termékeiről ismert. 2026-ban pedig, átlépi a cég 500 éves évfordulóját. 

A Beretta cég, nem csak a híres fegyvereiről, puskáiról ismert. A puskák és pisztolyok mellett, elkezdték a kések, bicskák gyártását is. A címben említettem a " Titkos favoritot ", mely meglátásunk szerint a Beretta cég, egyik legkiválóbb modelljének bizonyult!!! 

Ez nem más mint a Beretta Loveless Hunter BE79178:

 


https://www.kesvilag.hu/beretta-loveless-hunter-be79178.html 

Ez a modell a híres Japán Seki cityben készül. Minden egyes darabja kiváló alapanyagokból, a legnagyobb odafigyeléssel, roppant igényes módon készülnek. A penge acélja, az egyik legkiválóbb Japán acél, az AUS-8-as. A Zytel markolata kényelmes, biztos fogást eredményez. Nem beszélve az ár-érték arányról!!! Más híres cégek modelljeivel szemben, szinte majdnem ugyan azt a minőséget kapjuk, csak a Beretta esetében, pénztárca barát áron! Engem teljes mértékben meggyőzött ez a modell! Nyugodt szívvel ajánlom Mindenkinek!!!

Tudását, megtekinthetik a következő videóban!:

https://www.youtube.com/watch?v=PJAjndrOxvw

 

  A Webáruházunkban ajánlom figyelmükbe, a cég híres vadászkésit is, melyek kialakításban, minőségben és ár-érték arányban is verhetetlenek!

 https://www.kesvilag.hu/vadasz-ii-.html/1/0,165890,0,,,,,153


2020. november 25., szerda

Pár tanács, avagy milyen kést adjunk ajándékba?Ahogy lassan belépünk az ünnepi időszakba, lehetséges, hogy a vásárlási listánkon szerepelni fog egy kés, bicska, esetleg kukri. Elsősorban a kedvesünket szeretnénk meglepni, vagy valamelyik barátunkat esetleg kollégánkat. A kés, mint ajándék, végül is azok számára megfelelő, akik értékelik ezt a gesztust és örömüket lelik benne.


 Érdekesség képen, egyes kultúrák szerint, a kés ajándékba adása balszerencsét okoz!!!
A babona szerint, úgy gondolják, hogy mivel a késsel elvágunk dolgokat, ebből kifolyólag, a kés ajándékozása, megszakíthatja a barátságot. Emiatt jött létre az a szokás elődeinknél, hogy egy érmét is belehelyeznek az ajándékdobozba. A kés átvevője ezután, a pénzt odaadja az ajándékozónak, így „ fizet” az ajándékért és a kapcsolatuk érintetlenül megmarad.  Ha nem volt érme a dobozban, akkor cserébe a legkisebb pénz érmét adta az ajándékozott fél. / A 21. században, ez az érme, a legkisebb fémpénzünk az 5 ft-os /. ;)
Ez a babona mind a mai napig olyan jól ismert,

hogy például Masakage, a japán késgyártó, késes dobozaiban, öt Yen érmét helyez el. Mindezen babona ellenére, a kés valóban csodálatos ajándék lehet például a konyhába, vagy  különösen a szabadban tevékenykedő vadásznak, horgásznak, vagy a fegyveres erőknél szolgálóknak.
 Menjünk végig együtt lépésről lépésre a döntéshozatali folyamaton, majd szerezzük meg az ajándékozott számára a tökéletes vágóeszközt.


Sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen terméket vehetnek meg azok, akik a törvényben lévő jogszabályoknak is eleget szeretnének tenni. Nagyon sokszor emiatt, helytelenül teszik fel a kérdést:

"Ez már biztosan fegyvernek minősül" Nos ez így nem teljesen fedi a valóságot!!! A fegyver fogalma teljesen más,.. Ráadásul egy hurkapálca, vagy egy kulcs is lehet az! 

Tehát a lényeg, hogy helyére tegyük a dolgokat:

- Vannak a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, amiknek nagy részét vásárolni, gyűjteni ,tartani is lehet! Nálunk csak ilyet lehet vásárolni! 

 A hordásra vonatkozóan vannak megkötések, illetve jogszabályok! 

Tehát megvenni, csomagolva hazavinni, esetleg szintén csomagolva vinni valahová, minden probléma nélkül lehetséges!!!

 Amit nem lehet!: Csomagolás nélkül és főleg látható helyen hordani! 175/2003. (X. 28.) kormányrendelet


Vásárlás előtt, érdemes a kategóriát és felhasználói területet kiválasztani!


-Kés, / pl. konyhakés, túlélőkés /

-Bicska / multifunkciós bicska: pl.: Victorinox /

-Kard, / történelmi vagy japán /

-Kukri,

-Machete,

-íjjak, csúzlik,

-Balták, Tomahawkok,

 Három főbb részre bonthatjuk a "késbarát"csoportokat:

 
-Gyűjtők: / hozzá tartoznak a limitált kiadású, vagy ritka, esetleg már nem gyártott modellek /
-Általános, mindennapos felhasználók/ pl.: túrázók, kempingezők, horgászok és a hétköznapi emberek /.
-"Hivatásos Szervek" / pl.: vadász, fegyveres erők, mentős, szakács /.

Most megosztom veletek az elmúlt 16 év tapasztalatait, ki milyen igények, elvárások alapján választott:

Gyűjtői gondolkozás:


A gyűjtők nagy figyelmet fektetnek olyan modellekre, amelyek híresek a készítőjükről " mesterükről". Ebből kifolyólag értékesnek titulálják azt a darabot, mely kézzel készült, ritka, vagy limitált darabszámú. Fontos szempont sok gyűjtőnek, maga a kultúra, vagy a származási hely is pl.: Japán. Sok gyűjtőnél a csúcskategóriás anyagokat felhasználása a fő szempont. Összegezve: Minél egyedibb a kés, annál értékesebb.


Mindennapos felhasználói gondolkozás:

A mindennapos felhasználók általában alacsonyabb költségvetéssel számolnak.  Próbálják a praktikusságot, a jó ár-érték aránnyal ötvözni. Ők a pénztárcabarát megoldásra fektetik a hangsúlyt.

Én például sokszor ajánlom az autóval rendelkező vásárlóimnak, azokat a praktikus bicskákat, melyek üvegtörővel és hevedervágóval is el vannak látva. Esetek többségében ezt válasszák :) Ezek középkategóriás anyagokból készülnek, például 440-es acélból. De ne feledkezzünk meg a híres Svájci Victorinox cég, sokoldalú bicskáiról sem, melyek már sok helyen helytálltak. Nagyon közkedveltek a vásárlóink körében. Jól felszereltek, praktikusak és jó ár-érték aránnyal rendelkeznek.


Szakirányú gondolkozás:

Azt hiszem ebben a kategóriában van a legkönnyebb dolguk a modell kiválasztásakor. A késeket egy adott tevékenységhez kötik. Ahány fajta foglalkozás van, mindnek megvan a maga kritériuma. Figyelembe kell venni például a penge alakját, méretét és súlyát .  
A penge hossza és alakja kulcsfontosságú lesz a vadászok számára, mivel egy lekerekített hegyű penge, szemben a hegyes, hagyományos pengékkel, hasznosabb lehet az állat nyúzásához. Plusz, ezzel is védve maga a vadászt, illetve az elejtett vad bőrének épségét.  Plusz elégedettségre is tehetünk szert, ha a választott modell, rendelkezik nyúzó, illetve zsigerelő funkcióval.

Egy halász vagy horgász számára, a kovácsolt kés vagy egy rugalmas filéző kés részesül előnyben. Érdekesség képpen, sok horgász a Svéd Morakniv és a Cuda cég termékeit vásárolja. Nagyon jó ár-érték arányú kések, könnyen tisztíthatóak, csúszásmentes markolattal rendelkeznek.


A híres Marttiini cég flexibilis pengével ellátott filézőkése, a csúszásmentes, gumírozott, vagy fa markolatával és bőr tokjával kitűnő választás! A vásárlóink egyik közkedvelt márkája.


Ne feledkezzünk meg a szakácsokról,hentesekről sem,akik naponta több órán át használják eszközeiket!


Ők jobban preferálják a kényelmes, csúszásmentes markolatú,tartós, prémium kategóriás pengével rendelkező késeket.

Hentesek körében, igen közkedvelt, jó ár-érték aránnyal rendelkező Német Dick késeket ajánlom! Ezek a kések, komoly hús-üzemek számára is nélkülözhetetlen eszközévé váltak! 

 


A mentősök, fegyveres szervek, általában a munkájuk során is könnyen alkalmazható úgynevezett Rescue eszközöket részesítenek előnyben, melyek a munkájuk során is

segítségükre lehetnek. A Fallkniven, Extreme Ratio, Gerber, Smith&Wesson cég termékei igen közkedveltek.


Bízom benne, ezzel a topic-kal segítséget, ihletet tudtam adni a választáshoz. :) Személyesen a debreceni üzletünkben, vagy telefonon, sőt még messengeren is a nap 24 órájában szívesen segítünk a választásban, esetleg hasznos tanácsokkal látunk el.
Mi nem a legdrágább terméket fogjuk elsősorban ajánlani, hanem figyelembe véve az igényeidet, segítünk kiválasztani azt a terméket, ami leginkább megfelel az elképzelésednek és természetesen ezt mind pénztárcabarát áron!Nekünk Ön, illetve ti alkotják / alkotjátok ezt a világot, mert ez a KÉSVILÁG!!!

www.kesvilag.hu 


2020. november 17., kedd

Az őskortól, napjainkig

 

 Ha megkérdezzük a hétköznapi embereket arról, hogy mi a legközismertebb találmány a történelemben? A legtöbbször ezeket a válaszokat kapjuk: 

- A kerék (meglepő módon ez a legnépszerűbb) 

- Repülőgép

- Atombomba

- Gőzgép

- Fegyver

- Rubik kocka

- Számítógép

- sőt még a kalapács is. 

Manapság, amit nagyon ritkán hallok, pedig kétségtelenül a legfontosabb találmányok közé sorolnám, sőt még a mai napig használjuk mindenféle területen, az nem más, mint a KÉS!

 

  Szúró-Vágó eszköz nélkül az ősember sem tudott volna könnyen vadászni, mi több feldolgozni az elejtett zsákmányt. A kés, a szüretelésnél is hasznos eszköz volt. Ne felejtkezzünk meg az építkezésekről sem, mivel sok falu, illetve város építésénél is nagy szerepet kapott. 

Nap, mint nap rengeteg emberrel beszélgetek arról,hogy egyes

emberek, miért hordanak magukkal kést vagy bicskát, mások pedig teljesen ezt elítélik. / Én személy szerint élvezem, sőt megszállottja vagyok a bicskáimnak. / Sokak válasza valójában nagyon egyszerű, azért hordjuk őket: mert a késekhez kapcsolódunk a legalapvetőbb emberi szinten. A kések varázsa és szeretete bele van kódolva a DNS-ünkbe. „Modern” mindennapi életünk funkcionális eszköze.
Biztos vagyok benne, hogy szinte minden ember, aki ma bicskával a zsebében jár, valamilyen negatív reakciót már tapasztalt élete során amikor észreveszik, meglátják náluk a kedvencüket vagy, ahogy egyesek említik " társukat ". A kritikusok a késeket először fegyvernek, másodsorban eszköznek tekintik. De ez fordítva van! A kés olyan eszköz, melyet valóban fegyverként is lehet használni. De nem igaz ez más eszközökre ugyanúgy? Egy lapát, fúró, kulcscsomó vagy egy  ceruza egyaránt használható hatékony fegyverként, de ez nem jelenti azt, hogy azok lennének, vagy annak minősülnének.

Elgondolkodtató sorok igaz? Na de térjünk vissza a múltba!

Az első éles szerszámok több mint 2,6 millió évesek voltak, ami még a Homo Sapiens Sapiens megjelenése előtt volt. Úgy gondolják, hogy a korai Hominid rokonaink, úgy fejlesztették ki ezeket a vágó eszközöket, hogy éles kövekkel dolgozták fel az ételeiket.

Pattintott kő

Természetesen, nem is csoda, hogy ezek az eszközök nagyon egyszerűek és primitívek voltak. Etiópiából olyan, vágásra és egyéb praktikus célokra alkalmas kőpengék kerültek a napvilágra, melyeket 2.5 – 2.6 millió éve készítettek. Amikor az emberek ( Homo Sapiens Sapiens ) " megjelentek " a földön, akkor megkezdődött a kifinomult élszerszámok és a jobb kőkések " készítése ". A közel százezer éve megjelent Homo Sapiens az obszidián, réz, bronz, vas, damaszkuszi és egyéb acélfajták felhasználásával a kések és tőrök elképesztően széles forma- és pengevilágát alakította ki.

Obszidián

A kőkori ember használati eszköze az obszidián / Vulkáni üveg /, egy igen hatásos eszköz lehetett akkoriban, hiszen a mai napig használja a szívsebészet is például. Ez az anyag ötször olyan kemény, mint a legjobb minőségű acél, ráadásul borotvaélesre lehet hasítani, pattintani. Sokan úgy ismerik, pattintott kő. Az idő folyamán, a kés ugyan vesztett abból a besorolásából és misztikumából, mely az ókorban és a középkorban körüllengte, de ennek ellenére néhány típus napjainkban is legendának számít. A végtelenül egyszerű, egyben elegáns Francia Douk-Douk,


DOUK-DOUK

a különböző solingeni cégek termékei, az Okapi és a japán Higonokami mellett az elit katonai egységeknél rendszeresített taktikai kések,
Higonokami

rohamtőrök és bajonettek is ehhez a körhöz tartoznak. Mindegyikük megérdemel egy külön tanulmányt, mint például a Gurkhák rettegett kukrija. 

Gurkha kukri

Ez a fejlődés oda vezetett, hogy mára szuper csúcstechnológiás késeket használhatunk. " csak " kb. 2,6 millió évbe telt, hogy az ember a bicskáját a zsebébe rakhatta. Érdekes módon az emberek ( Homo Sapiens Sapiens ) által használt eszközöket most már " célszerű eszközöknek " nevezik. Hasonlóan mint a mai eldobható termékeket például a borotvapengét, műanyag evőeszközöket stb.

 Olyan szerszámokat, tárgyakat készítünk amire szükségünk van, majd eldobjuk és újrahasznosítjuk. Bár rengeteg példa van kifinomult nyílhegyekre és késpengékre, valószínű, hogy a korai emberek speciális vadászati célokra készítették ezeket az éles eszközöket. 

A kőkorban az emberek különféle technikát alkalmaztak, hogy kőből, éles vágóeszközöket készítsenek. A kőkorszakot követte  a réz majd a bronz korszak. Ezeket az időszakokat, a lágy fémek: A réz, ón és az ötvözött bronz kinyerésének és feldolgozásának, majd új szerszámok előállítása határozta meg.
A mintegy 6000 éve kezdődött bronz időszakban már sokkal jobb alapanyagból dolgozhattak a mesterek. A réznek – többek között ónnal történő – ötvözése keményebb fémet eredményezett, ennek megfelelően a pengéket keskenyebbekké lehetett alakítani. A korai időszakban a bronz kifejezetten drága alapanyagnak számított, ennek megfelelően a belőle készített tárgyak, kiváltképp a fegyverek egyben a gazdagságot és hatalmat is jelképezték.


A hajlított pengeformát alapvetően vágásra, az egyenest pedig szúrásra alakították ki. A réz és a bronz könnyen megmunkálható alapanyag volt és tartósabb szerszámokat lehetett belőle előállítani, amelyek nagyobb ütést bírtak ki mint a kőszerszámok. A kőből készült eszközökről, a bronz és réz szerszámokra való áttéréskor arra jöttek rá, hogy bár tartósabbak, de nem olyan élesek és alacsony az éltartalmuk. E miatt folyamatos élezésre szorultak. Ebben az időszakban, megszületett az élezés művészete! 

 Érdekes megjegyezni, hogy a fémek bányászata a bronzkorban (réz és ón) újabb kereskedelmi utak létrehozásához és a kultúrák közötti interakciók növekedéséhez vezetett. Ez csak egy újabb példa arra, hogy a kés erősen befolyásolta az emberi civilizáció fejlődését. 

 Körülbelül 3500 évvel ezelőtt léptünk be a vaskorba, amelyet a vas bányászata, feldolgozása és létrehozása határoz meg. A vasszerszámok óriási technológiai előnyt jelentettek, a korábbi eszközökkel szemben. A vasöntés tudományát i.e. 1800 körül ismerte meg az ember valahol Kis-Ázsiában vagy a Távol-Keleten. Legfőbb szempont volt, hogy a szerszám tartós anyaggal rendelkezzen, amely jól meg tudja tartani az alakját és az élét. A szén (fahamu) vashoz adásával létrehozták a vasötvözetet. A kés valóban nagyon keveset változott az acél penge megjelenése óta. Igen, az acélok az évszázadok során jelentősen javultak, de a kovácsolás technikája és az edzés ugyanaz az alapvető folyamatra épül. Az acél egységesen vált a kés penge abszolút mércéjévé. A következő legnagyobb újítás, a bicska feltalálása volt 1400CE körül . Megalakulása óta számos modern technikai fejlődést alkalmaztak az egyszerű bicskáknál. Az új markolatok anyaga, a zárszerkezetek különféle megoldásai, a pengék kialakításai, illetve fogazott pengék előállítása, mind továbbfejlesztették a bicskát. Számunkra a modern időkben sajnos a kés hordozását gyakran tabunak tekintik.

Végezetül, a tudósok hosszú ideig azt gondolták, hogy a szerszámkészítés az emberi evolúció családfáján a Homo-csoport megjelenéséhez köthető. 


2015-ben viszont, a kutatók 3,3 millió éves kőszerszámokat találtak, amelyek sokkal korábbról származnak, mint a Homo-csoport tagjainak megjelenése. Következtetésük szerint talán az emberfélék elődjei készíthették,  ami nem is olyan nagy csoda, hiszen a ma élő álltok is használnak eszközöket pl. csimpánz,
dögkeselyű,  varjú!