2024. július 7., vasárnap

Mennyire fontos a precizitás és a tökéletesség a kések-bicskák esetében a mai korunkban?

 

Jöjjön most ( nem közkívánatra ) egy száraz és kényes téma!
 

Még csak illusztráció sem hiányzik hozzá. Mindössze figyelmesen kell olvasni és egy kicsit gondolkodni! Tudom ,hogy régimódi és nagyon megosztó lesz a téma. A hossza nemkülönben, mert a modern kor amiben élünk már nem igazán visel el 30-60 másodperc olvasásánál vagy odafigyelésnél többet. Ez a jelenség a felgyorsult élettel és a gyors kommunikációval magyarázható és mint mindennek ennek is több oldala van. Aki elég intelligens az befogadja azt amit érdemes, megfelelőképpen kiválogatva a hasznos információt. Mások pedig esetleg túl felületessé válhatnak emiatt és csak a gyors és változatos élvezetek hajszolásában találják meg az örömüket! Emiatt gondolom ,hogy régimódi az írás és miért megosztó? Azért mert minden ember más, egy, egy, külön világ és a kérdésre amire keresem a választ, szinte senki fog egyformán reagálni ami teljesen természetes.
 
A kérdés amiről szól ez a kis írás : Mennyire fontos a precizitás és a tökéletesség a kések bicskák esetében a mai korunkban? 
 
Egyáltalán mire gondolok ha precizitásról beszélek és az átlagember, átlagvásárló mennyire igényes ebből a szempontból? Ezt a két utóbbit nevezzük alkérdéseknek, mindenképpen magyarázatra szorulnak.
 
Az utóbbival kezdem. Az én tapasztalatom az ,hogy sokan nincsenek tisztában a saját igényességükkel. Hányszor és hányszor tettem próbát a saját boltunkban. Mégpedig úgy ,hogy két vagy több kést vagy bicskát az asztalra tettem. Különféle minőséget mintegy kínálat gyanánt a választhatóság érdekében, amikor még az árakról nem is volt szó! Mi történt? Az esetek kilencvenkilenc százalékában a precízebb, ezáltal szebb kést vagy bicskát választották, majd az árakkal való szembesülés után már esetenként, mondjuk úgy, leadtak az igényességükből. Kijelenthetjük, a precizitás és a szépség, ergo igényesség, kéz a kézben jár, akár elismerjük azt, akár nem! 
 
A kések esetében mit jelent a precizitás? Többféle paraméter legteljesebb pontosságát, beleértve a tervezést és annak megvalósítását is.
Miért merül fel ez a kérdés egyáltalán? Azért mert azt vettem észre ,hogy összességében a minőségi késgyártás az utóbbi időben iszonyatosan felgyorsult! Még a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest is a vásárlók fantasztikusan jó helyzetben vannak! Rengeteg új késgyártó jelent meg a piacon, főleg a Kínai késgyártók szaporodtak meg gomba módra, de a hazai tradíciós vonalat képviselő gyártók is megsokszorozódtak! 
 
A fenti kérdésre nagyon egyszerű és könnyű út lenne azzal válaszolni ,hogy persze, legyen minél tökéletesebb és precízebb a lehetőségeken belül, de a funkcionalitás a lényeg.
Én úgy érzem ettől az utóbbitól amikor csak a funkcionalitás számított, már nagyon nagyon messze vagyunk! Ennek sokféle oka van de legfőképpen az ,hogy egyre többen megengedhetik maguknak az igényességet. A gyökerek azonban visszavezetnek egészen a kőkorszakig. 
 

Nem fogok az összes történelmi koron átevezni, mert akkor valóban túl hosszú és sokak számára unalmas írás lenne!Igen, amikor Ötzi kipattintotta a kovakőből a tőrét ( vagy megvásárolta valamelyik korabeli diszkontban ) Azt hiszem a fő szempont az lehetett ,hogy megtudja védeni magát akár állattal, akár emberrel szemben, ha szükség van rá! Ezt arra alapozom ,hogy a kése inkább csak szúrásra volt alkalmas, mintsem vágásra! Vágásra, kaparásra, szeleteléshez inkább obszidiánból ( ha hozzájutottak ) pattintottak szép kagylós alakú szerszámot, amivel már igazán szépen lehetett darabolni húst vagy bármi mást.Azok az eszközök viszont, nem túlzottan hasonlítottak a jelenkorban használt késekre!
Valószínűleg, Ötzi kése féltve hordott és különleges figyelemmel óvott szerszám lehetett, mert bizony, bizony még mostani szemmel is igen igényes kidolgozású és szépségű késről beszélhetünk! Lehet ,hogy már akkor is fontos volt a szépség és a harmónia? Netán a művészi kidolgozás? Én azt hiszem igen. Nem mennék bele bonyolult magyarázatokba. Ezt válaszolja meg mindenki a saját szája íze szerint magának! A legszebb, legkidolgozottabb obszidián késeket, talán az aztékok és a maják készítették.
Valahogy úgy van ez ,hogy ha az embereknek szabadidejük van és néha akkor is ha nincs kielégíthetetlen vágyat éreznek arra ,hogy alkossanak valamit, bármit amivel kifejezhetik a lelki állapotukat, a világhoz való hozzáállásukat, hitüket. Ezzel dokumentálva a pillanatot és sok esetben megörökítve a körülöttük lévő világ természeti vagy más gyönyörűségeit.
 
Nagyon szemléletes példa erre a pásztorművészet a Hortobágyon!
Valahogy ilyesformán ( barlangrajzok ) indulhatott a művészet, ami alól a kések megmunkálása sem maradhatott ki! Először csak a markolaton ( főleg csontféléket használtak ) ) feltűnő rajzok formájában mutatkozott meg. Azt is fel kell ismerni ,hogy a művészi és aprólékos kidolgozás nem feltétlenül precíz, azaz, ez is csak egy ága a kések világának, de az alapkérdésre nem ad választ! Miért? Azért mert egy művészi kidolgozású tőr ami esetenként drágakövekkel és arannyal van díszítve, lehet egy pazar kiállítási tárgy amit használni is lehet és biztosan értékálló is, de ezt a kategóriát nem feltétlenül nevezhetjük tökéletesnek és precíznek, csak amiatt mert értékes. Ám fent leírtak azt sem zárják ki ,hogy egyszerre tudja a kés mindezt! Lehet megtaláltam a választ a kérdésemre? Aligha! Ilyen értékes tárgyakhoz csak nagyon nagyon kevés ember juthat, juthatott hozzá, ráadásul amit én eddig láthattam az sem volt elég tökéletes és precíz. Mindössze csak szép és rendkívül drága!
 
 
 
Legyen szó akár a bronzkorról akár a vaskorról, minden esetben megjelennek a pontos és precíz már már művészi kidolgozású eszközök kardok, kések és tőrök. Nyilvánvalóan elsősorban a mindenkori uralkodó osztály engedhette meg magának az ilyen magas minőségű eszközök birtoklását! A köznép nagy része megelégedett a funkcionalitással, mert nem is nagyon tehetett mást!
 
 
 
 
 
 Jöjjön akkor a mostani azaz a jelen kor! 
 
Ahol már képbe kerül a modern gépipar, ahol a CNC gépek a lézervágók stb., 
 

használata mindennapossá vált. Azaz most ért el a technikai fejlődés egy olyan szintre, ami már a tömeggyártást alkalmassá teszi a szinte tökéletes kések és bicskák előállításához! Ebben az esetben bár óriási különbség van gyártó és gyártó között, már egészen megfizethető áron juthatunk szinte TÖKÉLETES bicskákhoz vagy késekhez! Ma már a vásárlók, felhasználók közül nagyon sokan és egyre többen és többen nézik a felhasznált anyagok minőségét, a zárszerkezet tökéletességét, a megmunkálást, amibe beletartozik a pontosság minden tekintetben ..a párhuzamos élek a szimmetria és finomság és a használhatóság! Bizony ez a jelenség az egyre tökéletesebb termékek jelenléte, elkezdte megváltoztatni az emberek hozzáállását a tradi vonalhoz is..és emiatt húzni kezdték felfelé a hazai bicskagyártókat a minél tökéletesebb végeredmény eléréséhez. Ez jó vagy rossz? Ettől megváltoznak a tradicionális bicskák? Elvesztik a hagyományőrző szerepüket? Szerintem egyáltalán nem. Több hazai gyártó mind a mai napig nem hajlandó változtatni a hozzáálláson. Mondván azzal ,hogy túl tökéletesek lennének a bicskái már egyre kevésbé látszódnának tradinak és egyre kevésbé látszana rajta a kézimunka! Szerintem ez nem így van mert a kézzel készült bicska akkor is az marad ha precíz és mindez látható is rajta! Vannak olyan gyártók is akik inkább kevesebbet gyártanak, de azok átlag feletti minőséget képviselnek, ami az árban is tükröződik! S ami érdekes, bár nem tudom a jövő mit hoz, mindkét vonal békésen megél párhuzamosan egymás mellett és majdnem minden gyártó teljes kapacitással dolgozik és el is kelnek a termékei! 
 
Összefoglalva, summázva! 
 
A tökéletesség egy nagyon nehezen megfogható fogalom és egyénenként is változhat. Ki mit tart annak!? A század milliméteres pontosságot? A legmodernebb acél használatát? A fantasztikus netán futurisztikus dizájnt? A művészi kidolgozást? Drága anyagok használatát, mint pl. az arany vagy drágakövek? A tradicionális vonal tökéletes másolatát dizájnban és technikailag?
Egy biztos, jelenleg olyan irtózatos nagy a választék árban, minőségben, precizitásban ,hogy bár nem könnyű eligazodni, ám aki veszi a fáradságot ahhoz ,hogy információt gyűjtsön, az megtalálhatja a számítását,megtalálhatja a szívéhez , pénztárcájához és lelkületéhez legközelebb álló terméket kést vagy bicskát!
 

 
 
 Ha segítségre van szüksége, mi örömmel állunk rendelkezésére! 
 
Köszönjük, ha végig olvasta!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése