2013. május 11., szombat

Tovább a fejlődés országútján !

Köszöntöm kedves olvasóimat!

 2.rész

Tovább haladunk az eszközhasználat vonalán, azon a bizonyos országúton, ami napjainkig vezet. Talán máris észrevehető volt, hogy nem kívánok mindenféle használati eszközről írni, hiszen akkor könyvbe illő terjedelme miatt nem ezen a fórumon kellene foglalkozni vele. Megtették ezt már néhányan előttem, akik sokkal jobban értenek az íráshoz és a történelemhez is. Ezért újra a saját szemszögemből szeretnék néhány gondolatot átadni remélve, hogy lehet találni a sorok között érdekességet.

Elsősorban a kések azok az eszközök, amik nemes egyszerűségükkel, mai napig nélkülözhetetlen voltukkal lenyűgöznek. Nem beszélve azokról a késekről, amelyek már művészi alkotásoknak számítanak. Ne feledkezzünk meg azokról sem, amit kizárólag ékszer boltokban árulnak és nem mentesek a drága anyagok felhasználásától sem, mint az arany, vagy a drágakő! Ilyenek pl. a William Henry stúdió által megteremtett csodálatos darabok. Volt szerencsém egy pár példányt a kezembe fogni, megcsodálni, de sajnos nem sokáig, mert mind megrendelésre érkeztek.

Mondhatjátok, hogy a nagyjából 2,4 millió évtől  i.e. 4500- ig tartó óriási időszakot túlzottan röviden összefoglaltam az előző írásomban. Lenne még mondanivalóm, viszont a sürgősség ereje mozgat ... eljutni a modern acélokig. Azt azért még feltétlenül megjegyzem kiegészítés képen, hogy napjainkban is felhasználnak minőségi kések gyártásához - elsősorban a nyelekhez - ásványokat, csontokat, kagylókat, fosszíliákat, amit mind, mind nagyra értékeltem ásványgyűjtőként. Egyik legimpozánsabb anyag ebben a kategóriában a mamut agyar.
         
Ebben a részben a bronzkorról szeretnék beszélni  - ahogy szoktam -  kizárólag a saját "szemüvegemen" át. Nem tudom figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy ásványgyűjtői korszakom kiemelkedően fontos ásványai, azok a terméselemek /termésréz/ és ásványai voltak, amelyek elsősorban Rudabányához kötődtek.

Meghatározó szerephez jutottak életemben a Rudabányai gyűjtőutak és túrák. Ezek a túrák és gyűjtések több mint harminc évvel ezelőtt történtek. Már akkor is bezárt volt az ércbánya, így jobb hiányában a meddőhányón kapargáltunk, ami nem volt szokatlan, ellenben annál fáradságosabb. Igaz, akkor még fiatalon nem éreztem fáradságot, amikor azt csináltam ami érdekel.

Ellenben az igazán szép darabokhoz nem így jutottunk hozzá, hanem emberi kapcsolatok révén. Érdekfeszítő, izgalmas órákig, napokig való könyörgés vezetett eredményre a féltve őrzött kincsek megszerzéséhez. Akkori anyagi lehetőségeim nem voltak túl fényesek, jól jött a szülői segítség!

termésréz foto 
Így néz ki egy Rudabányai termésréz

Szerintem gyönyörű! Kihagyhatatlan tény, amit el kell mondanom Rudabányával kapcsolatban: Rudi a Rudapithecus hungaricus típuspéldány beceneve a Rudabányán elsőként előkerült, beazonosított ősi főemlősfaj alsó állkapocs töredéke négy ép zápfoggal.

A csontdarabot Hernyák Gábor a bánya főgeológusa találta 1965-ben. Kérdezhetnétek, mi köze van a termésréznek az ember eszközhasználatához? Nagyon sok!

Bár a Wikipédia szerint a bronzkor egy régészeti időszak, ami arról nevezetes, hogy talán a legtöbbet fejlődött a fémmegmunkálás. A természetes úton felszínre került érctartalmú ásványokból a réz és az ón kiolvasztásával, majd ötvözéssel jutottak el a bronzig. Nos én ezzel nem értek egyet, mert szerintem először a természetes úton előkerült terméselemeket kezdhették el felhasználni!
Persze volt a terméselemek között arany is, ami szép ugyan, de az abból készült kés bizony könnyen kicsorbult. Nem így viselkedik a termésréz!

Az első ember, aki megtalálta elgondolkozhatott rajta: ez meg milyen anyag lehet? Aztán a természetes kíváncsiság arra ösztönözte, hogy megismerje ennek az új anyagnak a tulajdonságait. Talán elkezdte kalapálni egy kővel, s rájött, hogy ez az anyag  könnyen alakítható, formálható.
Szerszámokat, fegyvereket, késeket lehet belőlük kialakítani, sőt, a mechanikai behatás még keményebbé, ellenállóbbá tette. A következő lépcsővel a primitív kohászattal nem kívánok foglalkozni.

                                                Jellemző megtalálási körülmény!

                                                 Bronzkincsek Tályáról
                                                 
 

Bronz kard, kések stb. Erdélyből

 
Korunkban is nélkülözhetetlen, már nem is olcsó fém a bronz. Kicsit a szerepe változott meg. Felhasználási területe annyira széleskörű, hogy tényleg csak a legfontosabbak közül néhányat említek meg: ilyen a szobrászat, harangöntés, gépészetben fogaskerekek, csapágyak, villamosvezeték ... és még mindig felhasználják a késnyelek készítéséhez  is. A tradicionális magyar bicskák gyártásánál is nélkülözhetetlen.

Akit esetleg megérintett, vagy kedvet kapott a kések mai világának a megismeréséhez, személyesen a Debreceni Malompark Üzletközpontban, az első emeleten lévő Catana Minőségi Ajándékok Boltjában találhat kedvére való és kézzel is tapintható darabokat. Vagy a nemrég megnyílt késvilag webáruházban nézegethet, vagy esetleg vásárolhat különféle vágó eszközöket, késeket, bicskákat, kukrit, machetét, ám a hölgyekre is gondolva található minőségi manikűr felszerelés is.                                                                                  
Mindenkit szeretettel várunk mindkét helyen!
                                    


.

             
                                                     


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése