2020. november 25., szerda

Pár tanács, avagy milyen kést adjunk ajándékba?



Ahogy lassan belépünk az ünnepi időszakba, lehetséges, hogy a vásárlási listánkon szerepelni fog egy kés, bicska, esetleg kukri. Elsősorban a kedvesünket szeretnénk meglepni, vagy valamelyik barátunkat esetleg kollégánkat. A kés, mint ajándék, végül is azok számára megfelelő, akik értékelik ezt a gesztust és örömüket lelik benne.


 Érdekesség képen, egyes kultúrák szerint, a kés ajándékba adása balszerencsét okoz!!!
A babona szerint, úgy gondolják, hogy mivel a késsel elvágunk dolgokat, ebből kifolyólag, a kés ajándékozása, megszakíthatja a barátságot. Emiatt jött létre az a szokás elődeinknél, hogy egy érmét is belehelyeznek az ajándékdobozba. A kés átvevője ezután, a pénzt odaadja az ajándékozónak, így „ fizet” az ajándékért és a kapcsolatuk érintetlenül megmarad.  Ha nem volt érme a dobozban, akkor cserébe a legkisebb pénz érmét adta az ajándékozott fél. / A 21. században, ez az érme, a legkisebb fémpénzünk az 5 ft-os /. ;)
Ez a babona mind a mai napig olyan jól ismert,

hogy például Masakage, a japán késgyártó, késes dobozaiban, öt Yen érmét helyez el. Mindezen babona ellenére, a kés valóban csodálatos ajándék lehet például a konyhába, vagy  különösen a szabadban tevékenykedő vadásznak, horgásznak, vagy a fegyveres erőknél szolgálóknak.
 Menjünk végig együtt lépésről lépésre a döntéshozatali folyamaton, majd szerezzük meg az ajándékozott számára a tökéletes vágóeszközt.


Sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen terméket vehetnek meg azok, akik a törvényben lévő jogszabályoknak is eleget szeretnének tenni. Nagyon sokszor emiatt, helytelenül teszik fel a kérdést:

"Ez már biztosan fegyvernek minősül" Nos ez így nem teljesen fedi a valóságot!!! A fegyver fogalma teljesen más,.. Ráadásul egy hurkapálca, vagy egy kulcs is lehet az! 

Tehát a lényeg, hogy helyére tegyük a dolgokat:

- Vannak a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, amiknek nagy részét vásárolni, gyűjteni ,tartani is lehet! Nálunk csak ilyet lehet vásárolni! 

 A hordásra vonatkozóan vannak megkötések, illetve jogszabályok! 

Tehát megvenni, csomagolva hazavinni, esetleg szintén csomagolva vinni valahová, minden probléma nélkül lehetséges!!!

 Amit nem lehet!: Csomagolás nélkül és főleg látható helyen hordani! 175/2003. (X. 28.) kormányrendelet


Vásárlás előtt, érdemes a kategóriát és felhasználói területet kiválasztani!


-Kés, / pl. konyhakés, túlélőkés /

-Bicska / multifunkciós bicska: pl.: Victorinox /

-Kard, / történelmi vagy japán /

-Kukri,

-Machete,

-íjjak, csúzlik,

-Balták, Tomahawkok,

 Három főbb részre bonthatjuk a "késbarát"csoportokat:

 
-Gyűjtők: / hozzá tartoznak a limitált kiadású, vagy ritka, esetleg már nem gyártott modellek /
-Általános, mindennapos felhasználók/ pl.: túrázók, kempingezők, horgászok és a hétköznapi emberek /.
-"Hivatásos Szervek" / pl.: vadász, fegyveres erők, mentős, szakács /.

Most megosztom veletek az elmúlt 16 év tapasztalatait, ki milyen igények, elvárások alapján választott:

Gyűjtői gondolkozás:


A gyűjtők nagy figyelmet fektetnek olyan modellekre, amelyek híresek a készítőjükről " mesterükről". Ebből kifolyólag értékesnek titulálják azt a darabot, mely kézzel készült, ritka, vagy limitált darabszámú. Fontos szempont sok gyűjtőnek, maga a kultúra, vagy a származási hely is pl.: Japán. Sok gyűjtőnél a csúcskategóriás anyagokat felhasználása a fő szempont. Összegezve: Minél egyedibb a kés, annál értékesebb.


Mindennapos felhasználói gondolkozás:

A mindennapos felhasználók általában alacsonyabb költségvetéssel számolnak.  Próbálják a praktikusságot, a jó ár-érték aránnyal ötvözni. Ők a pénztárcabarát megoldásra fektetik a hangsúlyt.

Én például sokszor ajánlom az autóval rendelkező vásárlóimnak, azokat a praktikus bicskákat, melyek üvegtörővel és hevedervágóval is el vannak látva. Esetek többségében ezt válasszák :) Ezek középkategóriás anyagokból készülnek, például 440-es acélból. De ne feledkezzünk meg a híres Svájci Victorinox cég, sokoldalú bicskáiról sem, melyek már sok helyen helytálltak. Nagyon közkedveltek a vásárlóink körében. Jól felszereltek, praktikusak és jó ár-érték aránnyal rendelkeznek.


Szakirányú gondolkozás:

Azt hiszem ebben a kategóriában van a legkönnyebb dolguk a modell kiválasztásakor. A késeket egy adott tevékenységhez kötik. Ahány fajta foglalkozás van, mindnek megvan a maga kritériuma. Figyelembe kell venni például a penge alakját, méretét és súlyát .  
A penge hossza és alakja kulcsfontosságú lesz a vadászok számára, mivel egy lekerekített hegyű penge, szemben a hegyes, hagyományos pengékkel, hasznosabb lehet az állat nyúzásához. Plusz, ezzel is védve maga a vadászt, illetve az elejtett vad bőrének épségét.  Plusz elégedettségre is tehetünk szert, ha a választott modell, rendelkezik nyúzó, illetve zsigerelő funkcióval.

Egy halász vagy horgász számára, a kovácsolt kés vagy egy rugalmas filéző kés részesül előnyben. Érdekesség képpen, sok horgász a Svéd Morakniv és a Cuda cég termékeit vásárolja. Nagyon jó ár-érték arányú kések, könnyen tisztíthatóak, csúszásmentes markolattal rendelkeznek.


A híres Marttiini cég flexibilis pengével ellátott filézőkése, a csúszásmentes, gumírozott, vagy fa markolatával és bőr tokjával kitűnő választás! A vásárlóink egyik közkedvelt márkája.


Ne feledkezzünk meg a szakácsokról,hentesekről sem,akik naponta több órán át használják eszközeiket!


Ők jobban preferálják a kényelmes, csúszásmentes markolatú,tartós, prémium kategóriás pengével rendelkező késeket.

Hentesek körében, igen közkedvelt, jó ár-érték aránnyal rendelkező Német Dick késeket ajánlom! Ezek a kések, komoly hús-üzemek számára is nélkülözhetetlen eszközévé váltak! 

 


A mentősök, fegyveres szervek, általában a munkájuk során is könnyen alkalmazható úgynevezett Rescue eszközöket részesítenek előnyben, melyek a munkájuk során is

segítségükre lehetnek. A Fallkniven, Extreme Ratio, Gerber, Smith&Wesson cég termékei igen közkedveltek.


Bízom benne, ezzel a topic-kal segítséget, ihletet tudtam adni a választáshoz. :) Személyesen a debreceni üzletünkben, vagy telefonon, sőt még messengeren is a nap 24 órájában szívesen segítünk a választásban, esetleg hasznos tanácsokkal látunk el.
Mi nem a legdrágább terméket fogjuk elsősorban ajánlani, hanem figyelembe véve az igényeidet, segítünk kiválasztani azt a terméket, ami leginkább megfelel az elképzelésednek és természetesen ezt mind pénztárcabarát áron!



Nekünk Ön, illetve ti alkotják / alkotjátok ezt a világot, mert ez a KÉSVILÁG!!!

www.kesvilag.hu 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése