2020. november 17., kedd

Késeink karbantartása: Élezés, Fenés, Csiszolás

 

Üdvözlöm Önöket!

  Biztos vagyok benne, hogy mindenki legalább egyszer az életében találkozott a konyhában, nagyon rossz, elkopott, tompa pengével rendelkező késekkel.


A pengék általában rozsdamentes acélból, szénacélból vagy kerámiából készülnek.Tehát a fizika törvénye, főleg a "súrlódás" ezekre az anyagokra is érvényes. A késünk használat közben, fokozatosan kopik. Elgörbülhet, kicsorbulhat és folyamatosan tompul a pengénk éle, ami rossz minőségű, egyenetlen vágást eredményez. Az ilyen sorsa jutott pengék rendbehozására született meg a fenés, élezés, elnevezés mint tevékenység! 

Amikor a késünk pengéje kicsorbult, vagy nagyon elkopott, akkor már élezni kell!!!
Késeink fenését, néhány ismert anyaggal végezhetjük:

 
-Acéllal, / Lapos, ovális, kerek /

-Természetes kövekkel/ pl. Arkansas /

-Gyémántszemcsével

-Kerámiával

-Vídiával

-Különféle fém oxidokkal / pl.Cerium oxid /

Gyakorlatilag bármilyen technikával és bármilyen "hatóanyag" segítségével dolgozunk, minden esetben anyagot (jelen esetben acélt ) forgácsolunk, távolítunk el a kés éléről megfelelő szögben! Persze elengedhetetlen egy  kis gyakorlás! Ám rövidesen ahogy kezünk megszokja, mintegy "rögzíti" a szögeket és a helyes mozdulatokat, elérhetjük célunkat,azaz késeink újszerű állapotát!

Fenőacél:

Az élkarbantartás, egyik legjobban elterjedt eszköze a fenőacél. Egyszerű használat, viszonylag gyors eredmény jellemzi ezeket az eszközöket. A fenőacél rendeltetése a kés penge élének restaurálására szolgál. 

/ Fontos tudni, hogy az új élt, ezzel az eszközzel nem lehet kialakítani! /

A fenőacéllal a használat következtében kis mértékben kicsorbult élt, állíthatjuk helyre.
 
Ennél a technikánál is nélkülözhetetlen a megfelelő szög kiválasztása és a helyes kéztartás.      https://www.kesvilag.hu/acelok.html 
 
Ha közép kategóriás, illetve prémium minőségű késeink vannak, akkor jó választás a fenőacél.
A jó minőségű fenőacélon, hosszanti irányban szálbarázdákat figyelhetünk meg. A fenőacélok biztonságosan használhatóak a markolat kialakításának köszönhetően. Használatuk közben fokozottan figyeljünk oda a megfelelő élszögre! Az esetek többségében ez 15-25 fok.
 

Fenőkő:

A fenőkő sokkal ősibb eszköz, mint az acél. Sokan ezt részesítik előnyben. Például a szamurájkardokat is természetes kövekkel élesítették hónapokon keresztül / érdekesség ,hogy egy egy ilyen kő ára meghaladhatja az egy millió forintot is. /

A fenőköveket általában be kell nedvesíteni (vízzel, vagy olajjal),mint azt fentebb leírtam. Léteznek olyan élezőkövek is melyek nem igénylik a nedvesítést! 

  A fenőkővel való fenést, minden esetben 2 fázisban kell hogy végezzük!!! A vizes köveket a fenés előtt minimum egy órával be kell áztatni. A nedvesség miatt a kő nem kopik olyan gyorsan. A Fenőkőből, több különféle szemcsesűrűségű darabot kell kéznél tartani, ha komolyabb eredményeket szeretnénk elérni.
A durvább fenőkő, alacsonyabb "grit" számmal(240-800) rendelkezik. Ezek a kövek az első fázisban használatosak, először is kialakítjuk az új élt, majd ezt követően a második fázisban a sorjákat távolítjuk el róla, úgymond finish-elünk. Ezek a kövek (1000+) grit-es szemcsesűrűséggel rendelkeznek. 

https://www.kesvilag.hu/kovek.html 

 Léteznek kétoldalú fenőkövek is, egyik oldalán gyémánt szemcsével, másik oldalán finom kerámiával. Ezeknek a köveknek köszönhetően, kedvencüket hamar eredeti állapotára tudjuk varázsolni. Ezeket a köveket, könnyen és gyorsan hadra tudjuk fogni.

https://www.kesvilag.hu/fallkniven-dc3-fenoko.html

 

A következő 2 képpel illusztrálom a kés élezésnél történő helyes, illetve helytelen tartást!:
 
Helyes: 
 
Helytelen: 
 
 

 Az élező, illetve csiszoló rendszereket,
általában műhelyekben alkalmazzák,ám vannak már kicsi / compact / méretekkel rendelkező élezőrendszerek, mint például az amerikai Work Sharp profi késélező rendszer. Ezek az élező rendszerek általában 3, illetve 5 különféle csiszolószalaggal kerülnek ki a felhasználókhoz.

 

  Használatuk nagyon biztonságos és egyszerű. Az előre beállított szögben tartva pengénk egyik felét csiszoljuk, mindig lassan, éllel a mozgás irányába. Ha megfelelő élt alakítottunk ki, akkor fordítunk. A megfelelő él kialakításának jó mutatója, ha a penge másik oldalán megjelenik a sorja. Ha mind a két oldallal végeztünk, átváltunk finomabb szalagra, és azzal fejezzük be a munkát. 

https://www.kesvilag.hu/work-sharp-profi-keselezo-rendszer-wks03827.htmlv


Végezetül, de nem utolsó sorban, ne feledkezzünk meg, az átlag felhasználókról sem, akiknek igen nagy segítségükre lehetnek az úgynevezett pocket "zseb" élezők.

Használatuk 100%-ig biztonságos, gyors és nem igényel profi előképzettséget. Erre az eshetőségre találták fel a vásárlóink egyik nagy kedvencét, a Pocket Sharpenert az amerikai Smith cégtől.Használhatósága mindenféle késtípusra kiterjed. Egyik oldala Wolfram-carbid, másik oldala finom kerámia.
Akár nagyon kemény pengével rendelkező/60HRC+/késekhez, konyhai használatra is ajánljuk!!! 

https://www.kesvilag.hu/smiths-pocket-elezo-ac87.html 

 

Összességében, bármelyik módszert és eszközt választjuk, mindegyik típus gyors, precíz és biztonságos szerszám! Rendszeres használatukkal otthonunkban mindig éles és kitűnően használható késeink lesznek! Elengedhetetlen azonban a gyakorlás, melyet eleinte, feltétlenül olyan késen végezzünk, melyet már nem kell féltenünk illetve sajnálnunk!

 


      Tekintsék meg élezőinket a  Késvilágnál!   www.kesvilag.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése