2018. március 23., péntek

A Sjambok története

Tisztelt Olvasóink!

Üdvözlöm önöket ebben a bejegyzésben. Egy számomra lenyűgöző, hatékony önvédelmi eszközt szeretnék bemutatni. Bízom benne önöknek is tetszeni fog. 

A Sjambok, vagy más néven "Litupa" egy nehéz, bőrből készült ostor. Ez a leghatékonyabb alulértékelt önvédelmi fegyver. Hagyományosan viziló, elefánt vagy orrszarvú bőrből származik, de mára már csak műanyagból készítik. 



Az állat bőrét egy  0,9-1,5 méteres hosszúságú csíkra vágták.Ezt a szalagot, ezután a kúpos-hengeres alak eléréséig, hengerelési módszerrel érték el.
Az így kapott ostorra jellemző az egyszerűség, rugalmasság és tartósság.


A mai klasszikus Sjambok, szintetikus polimer anyagból, puha és kényelmes Kray-Ex markolattal készül, amely a fonott bőrhöz hasonlít. 


Mivel teljes egészében szuper kemény polimerből készül. Hihetetlenül tartós, sőt az időjárási körülményeknek is ellenáll, ellentétben a hagyományos bőrből készült Sjambokkal, ami az időjárásnak köszönhetően törik, repedezik, illetve penészedik.



A Cold Steel cég, tovább fejlesztette a hagyományos Sjambokot, Peter Mueller közreműködésével. 

https://www.kesvilag.hu/cold-steel-sjambok-95smb-42-1661.html 


 


A Dél-Afrikai rendőrség, nagy előszeretettel használja, ezt a nagyon félelmetes, gyors és pontos fegyvert. 

 

A Sjamboknak sokféle felhasználási területe volt, de a legfőbb, a szarvas marhák terelése. Még a mai napig is szívesen használják a pásztorok erre a célra. 

 A Sjambokok széles választékban elérhetőek, különböző anyagokból, hosszúságból és  vastagságból. 

Hihetetlenül hatékony fegyver például a kígyók elpusztítására, kutyák vagy más támadások elhárítására.  

Mint, ahogy a képen is látszik, igen hatékony fegyverről beszélünk, melynek használata igen látványos sérüléseket eredményez. El kell hogy ismerjem, ez a fegyver tökéletes társ lehet farmra vagy akár tanyára.


Köszönjük a megtisztelő figyelmet!

A Késvilág Csapata

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése