2013. június 21., péntek

Gigászi késgyártók bűvöletében...avagy hogyan lesz a bábból tündöklő PILLANGÓ!




Régi idők emléke ez is. Történt egyszer egy Stuttgartban megrendezett ásványbörzén, hogy a kiállító termek  és a hosszú asztalsorok közt sétálva a látottak és a tömeg forgatagába beleszédülve, s talán a sors keze által vezérelten beléptem egy addig ismeretlen csarnokba. Meglepetésemtől csak az örömöm volt nagyobb!
Úgy gondoltam ez maga a csoda! Hiszen egyáltalán nem ezért utaztam ide és  íme egy nem várt ajándék az élettől! Ebben a másik helységben egy időben az ásványkiállítással  késkiállítás és vásár került megrendezésre. Itt szembesültem  a nyugat európai késművesség színvonalával először, ahol nem törték meg a szakma folyamatos fejlődését. Annak ellenére sem volt csekély a meglepetésem, hogy tudatában voltam az országunk akkori elszigeteltségével és az ipar majd minden területén érezni lehetett a lemaradást.

 Ettől kezdve több időt töltöttem az akkor még felfedezetlen késvilágban, késparadicsomban, mint az ásványbörzén. Hosszas nézelődés válogatás majd hezitálás után megvásároltam első Magnum márkájú késemet 80 márkáért, ami az akkoriban megszokott magyar fizetésekhez képest irdatlan magas összegnek számított.
Az árával nem is dicsekedtem senkinek. Magnumommal a zsebemben nagyon boldognak éreztem magam!
Végre! Van egy igazi színvonalas bicskám. A pengéje 440C acélból készült mely akkortájt modern korszerű anyagnak számított. Ma is sok gyártó használja. Még mindig nem avult el! Nyele laminált zöldes színű fából készült. Gyönyörű alpakka Magnum feliratú  süllyesztett felségjelzés a nyélben. Nagyon tetszett! Meg is tartottam vagy harminc évig! Balga módon a vásárlást követően azt hittem ezzel véget is ért a régtől kísértő vágy mardosó üressége, mely egy "TÖKÉLETES"  kés utáni vágyból táplálkozott. Természetesen nem így történt!

Nem tudom  milyen mélységből nyeri tápanyagait a gyűjtőszenvedély? Az biztos minden emberben felfedezhető kisebb nagyobb mértékben. Van aki bevallja van aki nem. Én azt gondolom értékmentő, értékteremtő, értékmegőrző szerepe miatt e tevékenység hasznos és nélkülözhetetlen a társadalom számára. Hány és hány alkalommal ismétlődött meg a történelem folyamán, hogy a megrögzött, fanatikus gyűjtők ajándékaikból, hagyatékaiból indultak el és nőtték ki magukat ma már elismert, nagyra értékelt, nem utolsó sorban óriási látogatottsággal bíró népszerű közgyűjtemények múzeumok. Oly sok nemes példa van!

Amire később magam is rájöttem! Egy kés nem elég! Még a szimpla gyűjtőszenvedélytől mentes otthonokban sem tudnánk egy késsel mindent megoldani. Gondoljunk bele a vágási feladatok sokaságába!
A gyártók, készítők válasza az a sokfélesége a késeknek, amit napjainkban tapasztalhatunk. Könnyen belátható nagyon is helyénvaló ez a nagy választék! Milyen nehézkes is lenne egy szalonnázó bicskával bozótot vágni, s ha megfordítjuk mennyire körülményes lenne a bozótvágóval apró falatokat hasítani a szalonnából! Egyik sem lehetetlen vállalkozás, ugyanakkor mennyivel könnyebb a feladatot azzal az eszközzel végrehajtani, amit pont arra terveztek! Vágni, aprítani, darabolni pedig kell! Minden nem megy a fogunkkal.
Emellett mindegyiknek  megvan a maga szépsége, haszna, ritkasága, netán művészi értéke. És ezen nem változtat sem a földrajzi fekvés sem az idő!

Tehát a választék  ma már óriási! Nem egyszerű eligazodni a különböző stílusú, különböző formájú, más más kultúrákban legyártott  fixkések, zsebkések kavalkádjában. Ki tudná összeszámlálni hány egyéni gyártó van a világon és ezek hányféle szellemiséggel érik el ugyanazt a célt? - a vágás művészetét! És vajon ezek hányféle anyagból készülnek? - az obszidián pengétől a modern acélig? Továbbá hányféle anyagot használnak a nyél elkészítéséhez a biztos és kényelmes fogás érdekében?

Sok sok válaszra váró kérdés, amely felmerülhet az érdeklődőben és a vásárlóban, ha minőségi, tartós, funkcionális, eszközhöz szeretne jutni. Kicsit egyszerűbb a helyzet a nagy és ismert késgyártók esetében, hiszen ezekből lényegesen kevesebb van, mint a piciny egyszemélyes, vagy pár fős manufaktúrákból. Persze néha pont ezek a kis családi vállalkozások  adják a szakma krémjét. Esetenként ezekből lesznek a gyáróriások. Nézzünk erre egy példát!




Az egyik legnagyobb és legelismertebb késgyártó a világon és személyes kedvencem a Benchmade
cég. Nézzük hogyan bontogatta szárnyait a pillangó és mivé fejlődött napjainkig! A báb időszak nagyon rövid ideig tartott. Mindez köszönhető az elnök vezérigazgató cégalapító  LES DE ASSIS-nak akinek a fejében majd a tervezőlapon megszületett a "BALISONG" azaz a pillangókés! Talán még mindig sokak előtt nem ismeretes, hogy a márka pillangót ábrázoló logója mely összefort a Benchmade márkával erre vezethető vissza. A Benchmade története valójában 1979-ben indult Kaliforniában a már korábban emlitett "Balisong" késsel.  A Benchmade cég eredeti "Balisong" modellje 1979-ben elnyerte a penge magazin év kése diját.

Ettől kezdve a pillangó szárnyalása töretlen 2009-re már 150 főt foglalkoztat és 11000 négyzetméteres csarnokban folyik a munka! A Benchmade folyamatos növekedése során mindig híres volt az ultra finom kidolgozásról a felhasznált anyagok mindig az adott időszak csúcstermékei! Természetesen a finom és tökéletes kések előállításához mindig az elérhető legmodernebb gépeket használják! A végső sikerhez minőség ellenőrzés is szükséges, ami náluk igen szigorú csak a legprecízebben megmunkált és összeállított kések kerülhetnek a kereskedőkhöz, illetve a végfelhasználókhoz! Nagyon sok híres késtervező dolgozott a cég keze alá az elmúlt évek folyamán ami tovább növelte a cég ismertségét és elismertségét!
A teljesség igénye nélkül: Warren Osborne, Mel Pardue, Mike Snody, Bob Lum, McHenry&Williams. Ez a legutóbbi tervező és késgyártó család többek között arról is nevezetes, hogy ők fejlesztették ki a Benchmade számára az úgynevezett AXIS zárszerkezetet, ami a világ legelismertebb szakemberei szerint is a világ legjobb zárszerkezete!! Ezért aztán az lenne a meglepő, ha nem utánoznák több kevesebb sikerrel más késgyártó cégek. A pereskedést pedig úgy tudják "megúszni", hogy egyrészt más a zárszerkezet neve, másrészről pedig apróbb változtatásokat eszközölnek az alapötleten miközben a lényeg nem változik.

Nemrég beadta a derekát a magányos farkas is a csodálatos  egyedi késeket gyártó LONE WOLF cég. Úgy tűnik mindenestől bekebelezte a  Benchmade gyár ami voltaképpen jót tett neki hiszen így még magasabb színvonalon történik a gyártás! Egy utolsó személyes megjegyzés a végére . Az egyik legszebb   legtökéletesebb kés a világon /nálam a top háromban van/ az Osborne által tervezett Benchmade  940-es modell aminek a formavilágát ha minden nap nézegetem sem tudom megunni. Az évek során sokféle acélból és sokféle anyagból készült nyéllel készült limitált példányszámban, de az eredeti darab ami a megjelenés után sokáig hiánycikk volt 154CM acélból, T6-os nyéllel készült zöld színben!
A már említett AXIS zárszerkezettel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése