2020. július 30., csütörtök

Machete avagy bozótvágó!

                                                                     A  Machete!

Sokak tartanak tőle, mások egyszerű munka eszközként tekintenek rá!
De mi is a machete és mire való? Lássuk...

                                                                                

A machete vagy magyarosítva bozótvágó kés, egy nagy vágószerszám, amely a kardoknál szablyáknál
általában rövidebb, maximális pengehossza 60 cm-ig terjedhet. Pengéje általában éles, de van amit direkt nem éleznek borotvára felhasználástól és élszögtől függően. Latin Amerikából származik, ahol a trópusi áthatolhatatlan esőerdőkben /Lián/ való közlekedés és tereptisztítás elhanyagolhatatlan eszköze. Mezőgazdasági
munkákhoz, gallyazás, gaz irtáshoz, nádvágáshoz /akár egy horgász beálló kitisztításhoz/ kiváló és elhanyagolhatatlan eszköz.

                                                                                     
A sokféle felhasználhatósága miatt nemzetközileg is igen nagy közismertséget kapott és nagyon sokan itt Magyarországon is használják és kedvelik.
Amit még megérdemel, hogy megemlítsem, hogy a megjelenése óta rengeteg formában, alakban formálódott és ma már legalább tizenegy megnevezést kapott alakjától függően. Íme egy kis képi ízelítő:                                          

                                                                                       

Ez korántsem csak a dizájnról szól! A mérnökök és a különböző formát folyamatosan próbálják a felhasználási területhez igazítani! Vannak rövidebb, vastagabb penge típusok, melyek szinte már-már balta funkciót töltenek be, de vannak hosszabb vékonyabb pengéjű típusok melyek gaz, nád, vékonyabb ágak
vágására valók. A nagyobb vastagabb pengék pedig már nagyobb ágak vagy fa vágására is kiválóak lehetnek.
Minden esetre ez az egyesek számára ijesztőnek tűnő eszköz, sokak számára elhanyagolhatatlan minden napi munka eszközzé vált. Kinek ajánlom a machete-t?

                                                                                     


Vadászoknak, túrázóknak, bushcraft, kirándulóknak, horgászoknak, mezőgazdasági munkákhoz, de akár állati támadás esetén, önvédelemre is alkalmas lehet!
Ha kedvet kaptál és akár csak egy kés gyűjteménybe vagy az alábbi célok valamelyikére szeretnél egyet, itt megtalálhatod a társad....:-)

2020. július 20., hétfő

Smith and Wesson története
A Smith & Wesson története 1852-ben
 kezdődött, amikor Horace Smith (1808-1893) és Daniel B Wesson (1825-1906) megalapította az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb kézifegyvergyárát.A Smith & Wesson pisztolyokat, késeket, revolvereket mára már világszerte használják a rendőrségnél és a hadseregben egyaránt.Az évek során sokféle lőszer típusáról is igen közismert lett. Termékeiknek sikerei és persze a Smith & Wesson erőfeszítései a technológia folyamatos fejlesztésében tette lehetővé a cég számára, hogy egyre változatosabb területekre ágazzon szét.
 A cég 1974-ben kezdte el a kések gyártását. Kések, bicskák, zseblámpák, órák és sok-sok egyéb Smith & Wesson termék örvend ma egy igazi sikernek világszerte. A manapság gyártott Smith & Wesson kések nagy részét külföldön gyártják, emiatt sok kritikát kapott, mint " olcsó kínai" kések. Valójában  a kések többsége Ázsiában készült és véleményem szerint a pengeacélok ár-érték arányban igen jó minőségűek.

 A Smith & Wesson katonai és rendőri kései a legnépszerűbbek. Ezek többnyire az úgynevezett "Magic" technológiával vannak felszerelve, amelyet a Taylor Brands mérnökei fejlesztették ki. Ezek a kések számos és különféle kivitelben kaphatóak.


Abban biztosak lehetünk, hogy a Smith & Wesson-nál szinte mindent megtalálhatunk amire szükségünk lehet, a bajonettektől a túlélőkésekig, mentési, taktikai, katonai vagy akár mindennapi használatra is.

A Smith & Wesson termékeit megtalálják webáruházunkban is a linkre kattintva! :

https://www.kesvilag.hu/gyarto/52

2020. április 25., szombat

CONDOR® TOOL & KNIFE

A cég büszke története 1787-ig nyúlik vissza,
amikor a GEBR WEYESBERG céget, megalapították a Németországi Solingenben.
 

Az általuk készített kardok, katonai kések, mezőgazdasági szerszámok és háztartási evőeszközök minősége tette híressé Solingent az evőeszközök
fővárosává. 1964-ben a társaság új gyárral gyarapodott, az
el Salvadori Santa Ana-ban, melynek neve IMACASA.


A legmodernebb német felszereléssel és néhány
helyi alkalmazottal folytatódnak a termelések. Ma a gyár, a legjobb minőségű macheteket, késeket, lapátokat és más kéziszerszámokat
állítja elő. Az 1
980-as években, a közép-amerikai gyárat eladták a
helyi befektetőknek. 

Később, 2004-ben megalakult, az első minőségi
szerszámot és késeket forgalmazó cég a CONDOR® TOOL & KNIFE,
mely az észak-amerikai és az európai piacokat szolgálja ki.
 

A Condor cég dizájner csapata:

-ARLAN D. LOTHE (NOV 1943 - JULY 2011)
-JOE FLOWERS
-JUAN CAGAMPANG
-MATT GRAHAM
-WALTER A. MATTHEWS
-TONY LENNARTZ


A CONDOR cég által használt penge acélok:


-1095 or 1075 High Carbon Steel 50-55 HRC.
-STAINLESS STEEL 440C or 420HC Stainless Steel 50-55 HRC.
 


-Balta fej anyaga: 1060 High Carbon Steel 
50-55 HRC.
 

-Lapát fej anyaga: 1045 High Carbon Steel 40-45 HRC.

A CONDOR cég a következő markolatokat használja:


-POSZEGRIP SANTOPRENE -POLYPROPYLENE
-AMERICAN HICKORY
-Diófa
-MICARTA
-PARACORD WRAPPEDA cég termékeit megtalálják a webáruházunkban a következő linkre kattintva!:Köszönjük a figyelmet! 
A késvilág Csapata

2020. április 16., csütörtök

A Shun modellek titka
A Shun konyhakések igen kultikusak Japánban, már évtizedek óta. Az 1908-ban alapított KAI cég, több mint 100 éve fejleszti és értékesíti termékeit szerte a világban. Főbb termékeik evőeszközök, szakácskések, konyhakések, manikűr, illetve pedikűr eszközök, melyek kiváló éltartó képességgel rendelkeznek. A kések kialakításában, megmunkálásában érezhető a japán szamurájkard kovácsolásának a művészete.
A Kai csoport nagy specialitása a szakács kései , amikben érzékelhető a hagyomány tisztelete, a minőség és a technikai fejlődés. 

Miért pont a Shun termékeket válassza?

Hihetetlenül élesek a pengéik és páratlan esztétika különbözteti meg a Shun késeket, a mai piacon lévő más konyhai késektől.
A Seki City-ben, a japán kard- és késkészítő műhely, hagyománya szerint minden késüket, magasan képzett szakemberek készítik, és legalább 100 kézműves lépés teszi rendkívülivé, 1-1 darab, hibátlan megszületését.


A Shun fejlett, nagy teljesítményű technológiával rendelkezik. A cég csúcsminőségű acélt használ pengéihez. Maga az acél kemény és tartós, így a pengéket vékonyabbra formálják, a könnyebb és élesebb vágás érdekében.


A Shun által használt stílusok:

KASUMI:

A kemény acélmagját, egy lágyabb acéllal
vonják be, mellyel a két acél egymást megtámasztja. A Kasumi két vagy több acéltípust egyesít annak érdekében, hogy kihasználhassa az egyes acélok főbb jellemzőit. Ez a módszer hasonló ahhoz az eljáráshoz, ahogy a szamuráj kardokat hagyományosan készítik.

SAN MAI:

A kemény acélmagot, a lágyabb acélrétegek közé ágyazzák be, a megfelelő tartás érdekében. A külső, lágy acél gyakran rozsdamentes acélból tevődik, és ellenáll a rozsdafoltoknak. A San mai stílus, az egyike a szamurájkard készítésénél.

Kompozit technológiai eljárás:

Ezzel az eljárással, egyesítik két acélnak a legjobb tulajdonságait egy pengében. Így az acélok állandóan összeköttetésben vannak egymással.
    
Réteges „ Layer” Damaszkusz:

A damaszk penge rétegeit, különféle
fémötvözetek rétegzése képezi.
A rétegeket egy darabból kovácsolják össze. A mintákat a pengék őrlésével, gyöngyfúvássával, vagy savmaratással lehet előhozni.


TSUCHIME FINISH:

A Tsuchime egyszerűen azt jelenti, hogy "kalapált".
A kalapálás kis krátereket hoz létre, amelyek elősegítik a tapadásmentes tökéletes vágást.
Az ilyen kivitelű kések pengéi, kézi kalapácsolással készültek, az ősi Japán hagyomány szerint.
A Shun a markolataira is nagy hangsúlyt fektet. Többnyire természetes anyagokat használnak, mint például a fa. 
/Wenge, pakka /.Végezetül az egyedülálló eljárás:
A 16 fokos vágási szöggel ellátott pengék:

-A kés pengéje vékonyabb, könnyebb és élesebb.
-A vékony éllel hatékonyabban lehet vágni.
-A 16 ° -os vágási szögük rendkívül éles és éltartó!


Összességében, engem teljesen lenyűgöz a Japán kés-kardkészítő ősi kultúra. Minden termékükön érzékelhető a precizitás és a tisztaság. Minden konyhába erősen ajánlott egy Shun termék!

A Shun termékeket megtalálják a linkre kattintva:

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!Remélem érdekesnek találták ezt a bejegyzést is!
          
            A Késvilág Csapata

2020. március 27., péntek

Stedemon: Rajongástól a gyártásig....
A kínai Stedemon Knives cég, 2014-ben röppent be, a köztudatba, a DSM, azaz / DEEP-SEA-MONSTER / szériájával. 

A céget, két fiatal „késrajongó” alapította. A kések utáni rajongásuk, mára a szenvedélyükké vált, vélhetően ez adhatta nekik az ötletet, hogy saját dizájnú kések gyártásába kezdjenek. A Stedemon Knife Company egyedülállóan innovatív minták tervezésén és kivitelezésén dolgozik. 
A cég főbb termékei: Kések, bicskák, taktikai tollak és spinnerek. 
Termékeiket a magas, prémium minőségű anyagok felhasználásával készítik. A termékek gyártásához, olyan tartós anyagokat használnak, mint az S35VN, CTS-204P, 14C28N / 12C27 Sandvik rozsdamentes acél, magas-széntartalmú acél. A markolatok összeállításához, titánt, polimert, szénszállat és G-10-et használnak. Pengekialakításánál előszeretettel használják, a drop-point, lándzsa és a tanto stílust. Termékeiknél, főleg az alábbi zárszerkezetekkel találkozhatunk:

-Liner  lock / kereszt /
-Frame lock / keret /.
A termékeiket, precíziós gépekkel gyártják Kínában. A Stedemon Knife Company a piacokon, mára nagyon közismert, a legjobb minőségű termékeikről.Termékeikhez, megfizethető áron kerülhetünk hozzá. 


A Stedemon Knives Co., a termékeik széles választékát kínálja! Szériáik az alábbiak:

Stedemon Uncle One sorozat: 
Erre a fix kés sorozatra, az ergonomikus szó a legmegfelelőbb. Robusztus kialakítással rendelkeznek, igen masszívak és strapabíróak. Markolatuk, főként Carbon fiber vagy G-10-es anyagból tevődik össze. Erre a sorozatra a “Full-tang” drop point, kétoldalú-lándzsa hegyű vagy birkaláb kialakítású penge jellemző. A penge anyagát tekintve: Böhlert vagy rozsdamentes acélt használnak. Fekete Kydex tokkal és övcsipesszel vannak ellátva, az egyszerű és biztonságos szállításhoz.

Stedemon A01A sorozat: 
Ez a sorozat CTS-204P pengével és frame lock zármechanizmussal rendelkezik. 
Többnyire szénszálas markolattal és övcsipesszel vannak ellátva. Néhány modellje bronz és alu markolattal tevődik össze, amit szénszállal „turbóznak” fel, a jobb és vagányabb megjelenés miatt.Stedemon BP02 kés sorozat: 
A BP02 sorozat gazdaságos és mindennapi 
használatra ajánlott. A pengék 440C rozsdamentes acélból készülnek. Ezek a kések polimer és G-10 markolattal vannak ellátva, a biztos és csúszásmentes használat céljából.


Stedemon DSG sorozat: 
Ennek a sorozatnak a pengéi kőmosott, VG-10 
rozsdamentes acélból készülnek. A robusztus kialakítású markolat, olyan anyagok felhasználásával készülnek, mint a G-10.
Stedemon Jenova sorozat: Ezek a rendkívül „funkcionális” kések, frame lock zármechanizmussal és a legmodernebb technológiával készülnek.

Ezeknek a modelleknek, a nagy része birkaláb kialakítású pengével rendelkezik. A penge anyaga, kiváló minőségű CTS-204P rozsdamentes acél. A robusztus kialakítású, titán markolatuk pedig, kényelmes fogást biztosítanak a felhasználójuk számára. Ezek a modellek a könnyű kivitelezésű bicskák közé sorolható.


Stedemon Mini-sorozat: Ezek a bicskák, kompakt, pici kialakításúak és könnyen hordhatóak zsebben, pénztárcában és hátizsákban. Ezek a
bicskák, kőmosott, tanto pengével készültek, CTS-204P rozsdamentes acélból. A pengéik roppant élesek. A titán markolata, kényelmes fogást biztosít.


Stedemon P01 taktikai toll sorozat: Ezek a tollak, mindennapi használatra készültek. Titán testtel és szilícium-nitrid kerámia csúccsal
rendelkeznek. Katonai, rendészeti és biztonsági használatra erősen ajánlottak. Használhatóak úgy nevezett kubotanként és üvegtörőként.

Stedemon Shy: Ennek a sorozatnak, monolit markolata van, különböző színben kaphatók. Kiválóan alkalmasak darabolásra, szeletelésre és szúrásra.
 
 Stedemon Spinner sorozat: Gyerekeknek ajánlott elsősorban. A Stedemon Spinner egy nagyszerű, nagy teljesítményű eszköz. Sárgarézből készült, szatén felülettel. A titán forgócsavar, egy kerámia golyóval biztosítja, a maximális centrifugálási időt. Szabadidő töltésre ajánljuk.


Stedemon ZKC sorozat: Ez a mindennapi használatra tervezett sorozat, 440 C rozsdamentes acél pengével rendelkezik. A tanto és a drop-point penge, kiválóan alkalmas vágásra, szúrásra és szeletelésre. Markolatuk G-10-es anyagból készült. Golyóscsapágy-rendszerrel működnek. 
Stedemon Zodiac sorozat: Ezt a sorozatot innovatív kialakítás jellemzi. Kiváló minőségű CTS-204P rozsdamentes pengével rendelkeznek, amely extrém körülmények között is jól teljesítenek. A titán / szénszál markolatuk pedig, kényelmes és biztos fogást biztosít, használója számára.

Webáruházunkban megtalálhatják számos modelljüket a linkre kattintva!

Ez az új márka engem teljesen meggyőzött! Hihetetlen, hogy a rajongástól el lehet jutni teljesen a gyártásig...... Persze, ehhez elegendő tőkével kell rendelkezni. De ők mégis megcsinálták! Valóra váltották az álmaikat és mi több, szenvedéllyel!!!!