2019. szeptember 6., péntek

Victorinox, az ezerarcú óriás!

Talán nincs olyan háztartás, ahol ne fordulna elő belőle legalább egy példány.
Több mint száz éve töretlen sikernek örvend.
Sokan próbálják utánozni, de ezt a minőséget egységnyi összegért senki nem tudja túlszárnyalni!
Szinte minden szakmához gyártanak eszközt!
Igen nem másról van szó, mint a Svájci gyáróriásról a Victorinox-ról.
Ez pedig csak néhány gondolat volt elöljáróban, amiért a Svájci bicska sikere 1884 óta, megszakítás nélkül tart.
Talán nem árulok el nagy titkot, de még mindig a Svájci bicska a legkelendőbb zsebkés a piacon.
De miért van ekkora sikere, és, hogyan terjedt el ilyen mértékben?

                                                                                 
1891-ben a Svájci hadsereg rendelt egy nagyobb mennyiséget a cégtől. A precíz kidolgozás a minőségi alapanyagok a kompakt méret és megbízhatóság, meggyőzte őket és azóta is folyamatos beszállítója és ellátója lett.
A híres Victorinox embléma – a pajzson lévő kereszt – 1909 óta létezik. Ebben az évben az alapító, Karl Elsener édesanyja elhunyt, így az ő tiszteletére "Victoria" lett a vállalat neve. 1921-ben, az "inox" [a "rozsdamentes acél" francia jelentéséből (acier inoxydable)] termékeik közé történő bevezetésével a vállalat neve és márkája a jelenlegi "Victorinox" (Victoria + Inox) lett. 
A zsebkéseiket egyre több méretben, felszereltségben és színválasztékban prezentálják a nagyközönség felé! Alapból a piros színt használták évtizedekig ezzel is jelezve, hogy honnan is való a termék:-). Ma már szinte nincs is olyan szín vagy minta ami ne látott volna napvilágot a Victorinox
zsebkések burkolatán. De gyártanak fa, fém, limitált kiadásban néha nemesfém markolatot is.Vannak rendkívül kedvelt modellek! Ilyen a Spartan a fenti képen látható mini Classic a Camper és a
Soldier fantázianévre hallgató típusok.
Mire használható és kiknek ajánlom? Gyakorlatilag mindenkinek! Egy műszaki áruház mellett dolgozom és sokszor jönnek oda hozzám a mellettem lévő üzletbe, hogy segítsek kibontani  az
ún. bliszteres csomagolást /zárt műanyag átlátszó doboz/. Ha van valakinél egy kis zsebkés, akkor
nem szorul segítségre és nem azért, mert nem szívesen segítek bárkinek. Kiránduláshoz, túrához, munkába menetelkor is jól jöhet egy svejci becsak:-). Nem beszélve akkor, ha valaki célirányosan
szeretné használni valamire. Vadászat, horgászat, hajózás, katonák, tűzoltók rendőrök mindenki talál belőle neki készült darabot.Apropó multi-tool, vagy ha jobban úgy jobban tetszik multi fogó, mert a Victorinox ilyet is gyárt méghozzá igen jó minőségben. Erről eszembe jut a 127 óra című film /ami a valóságon alapult/,
amikor a fiatal sziklamászó keze beszorul két kő közé és nem tud kiszabadulni, csak úgy ha megválik az egyik karjától. Kicsit morbid módon kétségbeesésében az anyukáját emlegeti, hogy miért nem egy márkás eszközt vett neki ajándékba, hiszen az olcsó eszközök már gyári állapotban sem élesek és
legtöbb valljuk be silány minőség. Na igen a Victorinox ebben nagyon alapos és nagyon odafigyelnek a minőségre ezzel is öregbítve hírnevüket!
Szóval nem kell MacGyver-nek lenned, hogy birtokolj egy Victorinox eszközt. Magyarországon aránylag elérhető áron hozzájuthatsz egy általad preferált szimpatizánshoz.
Ha kedvet kaptál itt kedvedre válogathatsz belőlük:

https://www.kesvilag.hu/gyarto/22

2018. szeptember 10., hétfő

Fejsze vagy Tomahawk?

Most, hogy még a túraszezon közepén járunk, szeretnék egy-két hasznos infót megosztani veletek, annak tekintetében, hogy mi is kerüljön a hátizsákba, ami az egyik legfontosabb felszerelést érinti...
A kék sarokban bemutatom a fejszét, a piros sarokban pedig a Tomahawk foglal helyet.

 Piros


                                              Kék

                   
                                       
Mindkettőnek hosszúra nyúlt múltja van az eszközhasználat történetében.
Ebbe most nem szeretnék belevágni!:-)
Annál inkább, abba viszont igen, hogy nyilván nem kellene a fél házat magunkkal cipelni egy néhány napos kirándulásra vagy túrára. Biztos többen is velem együtt tapasztaltátok már, ha egy kiruccanás során visztek magatokkal egy személyt és az az egyed esetleg nő nemű, akkor fel nem fogható mennyiségű táska, szatyor kerül a kocsiba a bepakolásnál szembe állítva a te egy kis csomagoddal vagy hátizsákoddal. Esetleg ha rá is mersz kérdezni, hogy mire is ez a töménytelen mennyiségű cucc és mi van a csomagokban, a válasz csak ennyi: "drágám, csak a legfontosabbakat pakoltam el".
Na jó semmi gond, éppen beférünk...és te is már eltetted az egyik sarok képviselőjét:-)
No, de melyiket is? Hááát ez sokszor azon múlik, hogy mire is szeretnénk használni, milyen jellegű a kiruccanás. Esetleg egy hétvégi csatába indulunk?
Félre a tréfát, mire is jó a piros sarok képviselője a Tomahawk, és milyen előnyei vannak?
A Tomahawk nyele általában egyenes, hengeres és rövidebb mint a baltáé. Kompaktabb, kisebb helyen elfér. Kialakítása és súlypontja miatt rendszerint könnyebb és jobb dobni mint a fejszét.
Pengéje borotvaéles, alkalmas kisebb fák feldarabolására és megtisztítására. A fej túloldala nem feltétlenül hegyes, van belőle tompa kalapácsfej verzió is. Én egy könnyedebb, rövidebb túra során inkább ezt preferálom, hiszen legtöbben nem egy hétvégi dzsungelharcot szeretnénk megnyerni. A tompa fejű kialakítás segít megőrizni a szerszám jellegét és akár egy szeg vagy egy sátorvas leverésnél is hasznos lehet.

                                                                                  

Aki tehát egy kisebb szerszámot szeretne amivel, jó fát darabolni, nem szeretne sok súlyt cipelni vagy akár egy kicsit a célba dobásba is szeretne belekóstolni, annak mindenképpen a Tomahawk-ot javaslom. Ráadásul maga az eszköz is /szerintem/ jobban néz ki és többféle kialakítású verzió elérhető!
A kék sarok képviselőjét annyira talán nem is kell bemutatni, már csak az elterjedtsége miatt sem, ugyanis itt Európában több ezer éves hagyománnyal bír. Erdészek, favágók el nem maradhatatlan eszköze. A hétvégi szalonnasütésnél vagy a téli tüzelő feldarabolásánál is jól jöhet egy belőle. Kialakítása sokféle lehet, de a nyél többé-kevésbé mindig ívelt. A  foka jellemzően lapos "inkább szerszám, mint fegyver kinézetű". Méretben ebből is sokféle elérhető. A görbített markolatkialakítás miatt sújtásra alkalmasabb, mint a Tomahawk, ezért vastagabb, keményebb fákat sokkal könnyebb feldolgozni. Viszont a súlypont elhelyezkedés miatt sokkal nehezebb dobni.

                                                                                

Általában a fej vastagabb és nehezebb, mint a piros sarok képviselőjének, ezért ha számít a súly is, akkor jól meg kell gondolni melyiket visszük magunkkal.
Mindenesetre mindkettőnek van előnye és hátránya is, jó ha tudjuk előre hová megyünk, mennyi időt töltünk el és a környéken milyen fákkal találkozunk.
A választást viszont mindenképpen oda bíznám. Apropó: Túlélés.
Biztos sokan láttátok már, és egyre elterjedtebb, hogy kést használnak különböző videókban favágáshoz. Elképzelhető, hogy egy két kés ki is bír néhány helyzetben egy egy ilyen szituációt. Viszont ne dőljünk be mindennek és ha nem muszáj ne tegyük tönkre, /esetleg csak játékból vagy mert egy videóban ezt láttuk és egyben maradt/ vagy törjük el a késünket. A kés alapvetően vágásra való /a faragás az más mert nem ütöd/. Favágásra inkább használjuk tehát, azt, amit arra találtak ki. Jó vadászatot...:-)

Fejszéket és Tomahawk-okat itt találhatsz:  https://www.kesvilag.hu/baltak-fejszek.html

2018. május 6., vasárnap

A damaszkolás kialakulása


Maga az eljárás és az így készült pengék az alábbiak szerint terjedtek el Magyarországon: a damaszkolt, damaszkuszi acél, damaszt vagy damaszk penge. A Damaszkolás, réteges kompozit eljárással való elkészítés (piled composites).

A damaszk acél híres a sajátos és speciális belső szerkezetétől. A damaszk kések két, vagy három fajta acélból, váltakozó, rétegelt eljárással állnak elő. Az egyes rétegek mereven kapcsolódnak, és a legeltöbb esetben úgynevezett kovácsolt hegesztéssi módszerrel álnak ösze. A damaszk késeket 100-500 réteggel gyártják. Különböző acélok kombinációjával elérik, hogy felhasználják az acél legjobb tulajdonságait. Gyakran erős magas széntartalmú acélt kombinálnak lágy, alacsony szén-dioxid-tartalmú acéllal. Az így előállított damaszkuszi penge jellegzetessége a keménység és kopásállóság, valamint a töréssel szembeni ellenállás. Ezek a kiváló tulajdonságok nem az egyetlen előnye a damaszt acélnak.
Az ilyen acélból készített pengének a felszínén jellegzetes gyönyörű erezet található, ami többféle mintázatú lehet: sráf, felhő, örvény, esőcsepp, mozaik stb. Minden ilyen minta teljesen eredeti, nehéz két ugyanolyan mintázatú damaszk kést találni. A damaszk kés tulajdonosának számára nagy dózisú luxus érzést eredményez. Ezek a luxus damaszk kések nem csak a férfiak dominanciáját mutatja meg, hanem ügyes háziasszonyoknak is lehet a konyhájában egy teljes gyűjtemény a szép damaszt késekből, hogy a főzés nagyobb örömnek számítson.

A damaszkolás a La-Téne időkben kezdődött.
 

A La-Téne korszak és kultúrája:

Terjeszkedésük egyik korai állomása Svájc területe volt (az ókori Helvetia). A régészek, a La Téne svájci faluban felfedezett fontos lelőhelyről nevezték el az ókori kelta népek közös műveltségét La Téne kultúrának. E korszak az i. e. V. századtól időszámításunk kezdetéig datálható. Erre az időszakra esik a kelták európai expanziója (legismertebb példája rennus Róma elleni hadjárata i. e. 391-ben.) A korszakot korai és kései La-Téne korszakra osztják, végét a kelták részbeni, Római Birodalom általi leigázása jelzi.
 
Anyagok és elkészítés módjai:
Lágyvas (C<0,2wt%) és acél (C>0,2wt%) lapokat felváltva helyeztek egymásra, majd a tömböt kovácshegesztéssel hozták anyagzáró kapcsolatba. Szemben a korabeli vaskohászat primer termékével a vasbucával, az így kapott rúdban már egyenletesebb volt a karbon eloszlása, illetve a nagymértékű átkovácsolás miatt az éles bemetszést okozó salakzárványok is felaprózódtak. A kezdeti réteges kompozit készítés célja elsősorban a mechanikai tulajdonságok javítása volt, nem pedig a díszítés. A damaszkolás technológiája akkor fejlődött ki az egyszerű réteges kompozit készítésből, amikor foszforvasat (P>0,1wt%) kezdtek felhasználni a réteges rudak elkészítéséhez. Ezeknek a rudaknak a mintázatát többnyire további megmunkálással (megcsavarhatták őket a hossztengelyük körül, levághattak vagy forgácsolással anyagot választhattak le róluk a hosszuk mentén, stb.) különlegesebbé, maratással pedig láthatóvá tették. Annak ellenére, hogy a legtöbben még ma is úgy gondolják, hogy lágyvas és acél rétegek eredményezik a mintázatot, már az 1980-as években kiderült, hogy a damaszkoláskor kizárólag kétféle, foszforvas+lágyvas vagy foszforvas+acél anyagpárosításokat használtak. Damaszkolással első sorban kardpengék magja (amelybe a vércsatorna volt bekovácsolva) készült, mégpedig vagy teljes szelvényében, vagy pedig lágyvas vagy acél magra rétegelt szalagok rákovácsolásával. A kardok központi magja általában maga is több damaszkolt rúd sokféle kombinációban történő kovácshegesztésével készült, amelyben a rudak általában hét rétegből álltak. Ehhez a központi maghoz két oldalról a kard élét szintén kovácshegesztéssel hozták anyagzáró kötésbe. Kardpengék esetében a damaszkolást (főként csavart mintázattal)a II. század végétől a X-XI. század fordulójáig használták, főként az északi germán népek (norvégok, dánok, angol-szászok, stb.). A kardnak kivételes szerepe volt a fegyverek között, a harcosnak lehetőleg karddal a kézben kellett meghalnia, ha a Valhallába akart jutni, elvesztése pedig valóságos tragédia volt. Ezeknek az igen nagy becsben tartott kardoknak a mintázata is komoly, már -már mitikus szerephez jutott; rendszerint kígyók tekergőzésére, sárkány erőt adó leheletére asszociáltak róla. A damaszkolt kardpengék jellegzetes kialakítását az ábra mutatja:

Kardpengék, amelyek több damaszkolt rúd vagy szalag és az élek kovácshegesztésével készültek. A központi mag készülhetett teljes szelvényében (felül baloldalon) rétegelt vagy egy magra rákovácsolt damaszkolt szalagokból (felül jobboldalon). Csavarással és anyagleválasztással kialakított mintázat (alul).

A három legfontosabb középkori vasötvözet:

-Lágyvas: Kevés karbont de egyéb ötvözőket vagy szennyezőket nem tartalmazó vasötvözet. A karbontartalom legfeljebb 0,2wt%. Nem edzhető. Az angol arhceometallurgiai szakirodalomban „wrought iron”.
-Acél: Nagy karbontartalmú de egyéb ötvözőket vagy szennyezőket nem tartalmazó vasötvözet. A karbontartalom legalább 0,2wt%, de általában 1wt% -nál nem nagyobb. Edzhető. Az angol arhceometallurgiai szakirodalomban „steel”.
-Foszforvas: Nagy foszfortartalmú, kevés karbont (és esetleg arzént) de egyéb ötvözőket vagy szennyezőket nem tartalmazó vasötvözet. A karbontartalom legfeljebb 0,2wt%. Nem edzhető. A foszfortartalom 0,1wt% nál nagyobb. Az angol archeometallurgiai szakirodalomban „phosphoric iron”. 
 
/A foszforvasat első sorban díszítő kovácshegesztésnél használták./

A felület kikészítése maratással
A damaszkolással készült pengék felületén, a mintázatot az előzőleg fémtisztára csiszolt felület savval történő maratásával tették láthatóvá. Egy korábbi kutatás maratási kísérletei során felmerült a kérdés, hogy melyek voltak a középkorban ismert savtípusok.
A kénsav („vitriol” -H2SO4) már az ókori Európában is használatos volt.
A salétromsav (HNO3) középkori ismertsége párhuzamos lehetett a kénsavéval. Mindkettő tudományos igényű beazonosítását Abū Mūsā Jābir ibn Ḥayyān (kb. Kr. u. 721 –815. latinosan Geber), a mai Irán területéről származó arábiai tudós, polihisztor , alkimista nevéhez szokás kötni. Geber műveiben találkozhatunk többek között olyan kémiai technológiák korabeli megfogalmazásával, mint a lepárlás, kristályosítás, pörkölés, elgőzölés. Kísérletező munkássága mutatkozik meg abban is, hogy a kénsav, salétromsav, sósav (HCl), citromsav (C6H8O7) és borkősav (C4H6O6) „felfedezése” mellett ő adta meg az aranyat oldó „királyvíz” (aqua regia) három rész sósavat és egy rész salétromsavat tartalmazó receptjét. Az európai írásokban ugyanez a 13. századi Pseudo -Geber néven emlegetett (az elnevezés nem véletlen), ismeretlen alkimista műveiben (Summa perfectionis magisterii) jelenik meg, leírva azt is, hogy a királyvizet kénsavban oldott szalmiáksó, ammóniasó (salammoniacum, NH4Cl) segítségével állították elő.
Az ecetsav (CH3COOH) az ókorban és a középkorban közismert volt. Az orvoslásban többek között fogfájás ellen, vérzés megállítására és sebek fertőtlenítésére használták, míg a gasztronómiában élelmiszerek ízesítésére , befőzésére és tartósítására.
A csersavról (C14H10O9+ 2H2O) Teophilus Presbyter (kb. 1070 –1125) De diversibus artibus című munkájában olvashatunk. Egy tintakészítési receptben lejegyzett növény, a Ligna Spinarum egy tüskés fafajtát jelöl, melynek kérgében magas a csersavtartalom.
A „rozsdaátalakítóként” is ismert foszforsav (H3PO4) (amely a vöröses-barna rozsdát (Fe2O3) fekete ferro-foszfáttá (FePO4) alakítja) szabad állapotban a természetben nem található meg, de sói gyakoriak. Erős oxidálószer, mint pl. a salétromsav, ami a foszfort foszforsavvá alakítja.

Bízom benne, önöket is elvarázsolta ez a fantasztikus rész és e gyönyörű penge kidolgozás. Az biztos, hogy vásárlóink körében még a mai napig nagy érdeklődésnek örvend maga az eljárással készült kések, bicskák és balták.

Damaszk pengével ellátott termékeinket megtekinthetik
az alábbi linken:2018. március 23., péntek

A Sjambok története

Tisztelt Olvasóink!

Üdvözlöm önöket ebben a bejegyzésben. Egy számomra lenyűgöző, hatékony önvédelmi eszközt szeretnék bemutatni. Bízom benne önöknek is tetszeni fog. 

A Sjambok, vagy más néven "Litupa" egy nehéz, bőrből készült ostor. Ez a leghatékonyabb alulértékelt önvédelmi fegyver. Hagyományosan viziló, elefánt vagy orrszarvú bőrből származik, de mára már csak műanyagból készítik. Az állat bőrét egy  0,9-1,5 méteres hosszúságú csíkra vágták.Ezt a szalagot, ezután a kúpos-hengeres alak eléréséig, hengerelési módszerrel érték el.
Az így kapott ostorra jellemző az egyszerűség, rugalmasság és tartósság.


A mai klasszikus Sjambok, szintetikus polimer anyagból, puha és kényelmes Kray-Ex markolattal készül, amely a fonott bőrhöz hasonlít. 


Mivel teljes egészében szuper kemény polimerből készül. Hihetetlenül tartós, sőt az időjárási körülményeknek is ellenáll, ellentétben a hagyományos bőrből készült Sjambokkal, ami az időjárásnak köszönhetően törik, repedezik, illetve penészedik.A Cold Steel cég, tovább fejlesztette a hagyományos Sjambokot, Peter Mueller közreműködésével. 

https://www.kesvilag.hu/cold-steel-sjambok-95smb-42-1661.html 


 


A Dél-Afrikai rendőrség, nagy előszeretettel használja, ezt a nagyon félelmetes, gyors és pontos fegyvert. 

 

A Sjamboknak sokféle felhasználási területe volt, de a legfőbb, a szarvas marhák terelése. Még a mai napig is szívesen használják a pásztorok erre a célra. 

 A Sjambokok széles választékban elérhetőek, különböző anyagokból, hosszúságból és  vastagságból. 

Hihetetlenül hatékony fegyver például a kígyók elpusztítására, kutyák vagy más támadások elhárítására.  

Mint, ahogy a képen is látszik, igen hatékony fegyverről beszélünk, melynek használata igen látványos sérüléseket eredményez. El kell hogy ismerjem, ez a fegyver tökéletes társ lehet farmra vagy akár tanyára.


Köszönjük a megtisztelő figyelmet!

A Késvilág Csapata

 

2017. december 30., szombat

Az Orosz csoda: Kizlyar


Kedves Olvasóink!

Egy fantasztikus márka bemutatása céljából készült ez a bejegyzés.Bízom benne, önöket is le fogja nyűgözni, ennek az Orosz márkának a termékei. Nem is szaporítom tovább a szót, kezdjük is a legelején!


A Kizlyar cég: 
A székhelyéről, Kizlyar városról kapta a nevét, ami Dagesztán Köztársaságban helyezkedik el. Földrajzilag a köztársaság a Kaszpi-tenger és Kaukázus központi része között található. Az idők kezdete óta Dagesztán, ismert a művészetéről, / a fém művészi megmunkálásáról, fa feldolgozásról, szőnyegek készítéséről, ékszerek és fegyverek gyártásáról /, mivel különösen gazdag történelemmel rendelkezik. A 19. század elején,  Kizlyar a szőlőtermesztés és a borkészítés központjává vált. A helyi "konyakgyár" különféle alkoholtartalmú italokat állít elő, de elsősorban a pálinka regionális változatára szakosodott, amelyet Oroszországban " konyak " -ként forgalmaznak. 

A város, rangos fegyvergyártási történelemmel rendelkezik, amely a 14. századból származik, és világszerte ismertté vált. A Kizlyar cég, sikeresen ötvözte a hagyományos formatervezést és kivitelezést a modern technológiával és a nagyon jó minőségű anyagokkal, mellyel a legkiválóbb és legeredményesebb késeket készíti. 
Jelenleg az Oroszországi piacon, a Kizlyar céget tartják, az egyik vezető vállalatnak, a művészi megmunkálású kései és a hidegfegyvereik előállítása által. Minden Kizlyar modell: / kés, tőr és kard/, kézi gyártással készül, felhasználva az elmúlt századok hagyományos kaukázusi fegyverkészítők tapasztalatait. A Kizlyar kések kínálata és felhasználhatósága igen széleskörű. A  Kizlyar kínálatában megtalálhatók vadász kések, horgász kések, túra kések, katonai kések, egyedi kések gyűjtőknek vagy otthoni használatra. A Kizlyar cég jelenlegi választéka olyan nagy, hogy megtud felelni az ügyfeleinek különböző követelményeinek. A Kizlyar termékei iránt külföldön is nagyon nagy a kereslet.

 A cég exportál: Ukrajna, Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország, Egyesült Arab Emirátusok, Csehország, Szlovákia, az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Ausztrália, Egyesült Államok, és Tajvanba.
  
Anyagukról:
A Kizlyar kések orosz rozsdamentes, szén, és nem utolsó sorban kiváló minőségű saját termelésű damaszt acélból készülnek. Az alapváltozatban 65X 13 acélt  használnak. A fém edzettségének a keménysége 56-58 HRC, mely lehetővé teszi, hogy megtartsa az acél hosszú ideig tartó, kiváló vágási tulajdonságait. A Kizlyar kések pengéinek különböző díszítésének oka, a hagyományokhoz való visszatérés, ami a különböző díszítő dekoratív motívumokban mutatkozik meg.
A Kizlyar kés pengén megtalálhatóak vadász képek, a vadonban élő állatok, madarak, avagy a hagyományosan stilizált növényi motívumok. Továbbá minden  Kizlyar termék díszítve lehet ezüsttel, vagy alpakka kivitelben. Minden Kizlyar kés vagy szablya egyedileg gyártott tokkal rendelkezik, ami szintén díszített hagyományos motívumokkal, gravírozással vagy kovácsolt kivitelben érhető el. A végső formája mindegyik Kizlyar késnek egyedi és lenyűgöző!

 A Kizlyar Supreme: 

2011 decembere óta vannak jelen a piacon. Székhelye Szentpéterváron található, ahol a legmagasabb technológiai folyamatok és anyagok felhasználásával állítja elő a kiváló teljesítményű késeket. Az orosz, ausztrál és német kés iparban, jelentős mennyiségű sorozatokat gyártanak, innovatív dizájn és kivételes minőség mellett. Ezek a modellek, jelenleg az Egyesült Államokban kaphatóak. 
A Kizlyar Supreme márkát, 2009 óta egy tehetséges tervezők és mérnökök multinacionális csapata gyártja Oroszországból, Németországból, Ausztráliából, Japánból és természetesen Oroszországból. Különösen népszerű az amerikai összecsukható késekben Biker és Bloke, valamint a Tactical Echelon és az Outdoor Series sorozatai.


Érdekesség képpen: A Kizlyar Combat kések egy része gyorsan népszerűsödött a nyugati, katonai erők, köztük az USA, Nagy-Britannia és különösen az ausztrál haderők körében.

Remélem sikerült önöknek is felkeltenem az érdeklődésüket! Ez a márka gyönyörű kidolgozású termékekkel és jó ár-érték aránnyal rendelkezik. 

Tekintsék meg őket a webáruházunkban is!

Köszönjük a figyelmet!
A Késvilág Csapata

2017. november 2., csütörtök

Elk Ridge

Üdvözöljük kedves látogatóinkat!

Ez a bejegyzés az Elk Ridge márkáról és annak gyártójáról készült. Fantasztikus termékeket készítenek vadászoknak és outdoor tevékenységet végzőknek. https://www.kesvilag.hu/gyarto/154

Az Elk Ridge Professional széria a professzionális vadászoknak készült. Minden egyes termékük, 440C rozsdamentes acéllal van ellátva.

Minden egyes modelljeik, megbízhatóak és strapabíróak, melyhez igen jó ár-érték arány párosul. A szabadban tevékenykedő, elhivatott embereknek ajánljuk, elsősorban vadászoknak és túrázóknak. Termékeik, különféle kialakítással és kiegészítőkkel vannak ellátva, mint például a camo bevonat és a tűzgyújtó, ami a vadászok számára előnyös. Markolatuk nagyrészt szintetikus, de van köztük természetes anyagból készült, például a szarvas agancs és a fa. 

Az Elk Ridge termékeket,a Master Cutlery cég
gyártja és forgalmazza, nagyon magas színvonalon.  
A termékeik helytállnak a vadászat és outdoor területein. Az 1982-ben alapított családi vállalkozás elkötelezte magát a kiemelkedő ügyfélszolgálat, a termékminőség, valamint az egyedi és eredeti tervezési koncepciók mellett. Nemcsak ezek a szempontok voltak, amik segítették a cég növekedését és fejlődését az elmúlt 30 évben. A cég,így az Egyesült Államok legnagyobb
nagykereskedelmi kések gyártója.

A Master Cutlery több mint 4200 aktív termékkel rendelkezik, valamint további 1000 olyan termékkel, amely egyedi és kizárólagos céllal készülnek. Ezenkívül a Master Cutlery cég havi rendszerességgel 50 új terméket fejleszt ki, és büszke arra, hogy a széles választékú termékek, a nagyközönség számára elérhetők. A Master Cutlery nem csak kiváló minőségű Ügyfélszolgálattal rendelkezik, hanem kiváló minőségű termékekkel is. A cég nagy mennyiségben szállítja késeit az Egyesült Államokban, és nemzetközi szinten. 
Érdekesség képpen:, Raktárhelyiségei Kaliforniában és New Jersey-ben vannak elhelyezve, melyek, több mint 115 000 négyzetlábnyi területet 
fednek le. A két különálló raktár funkcionalitása, lehetővé teszi a Master Cutlery számára, hogy a minőségi termékeket ügyfeleinek kellő időben szállítsa, és továbbra is törekedjen arra, hogy a legversenyképesebb árat biztosítsa, és az Egyesült Államok legnagyobb nagykereskedelmi kések gyártója legyen. Több mint 5000 aktív termékkel a Master Cutlery az iparág vezető gyártója, és továbbra is három specifikus területre összpontosít:

    - Licencelt márkák

    - Márkák 

    -   Engedélyezett, filmben szereplő gyűjtemények


Általuk forgalmazott további, ismert márkák: 

       - M’Tech szériák
 
            - Tac Force

            - Perfect Point                                        

                                                       https://www.kesvilag.hu/

 Összességében, csakis pozitív véleménnyel vagyok az Elk Ridge cég termékeiről. Megbízhatóak és a legfontosabb, hogy pénztárca barát márka.

Köszönjük figyelmüket!
A Késvilág Csapata


2017. szeptember 29., péntek

Alap ötletek túrázóknak avagy, mi kell egy túrához

Az itt leírtakban, igyekszem összefoglalni a túrákhoz, illetve a túléléshez szükséges és nélkülözhetetlen felszerelések listáját, a kezdő túrázók részére! A változtatás jogát fenntartom, mivel, ez teljesen egyén függő! Ebben a blogban az egyéni tapasztalataimat vettem alapul. 

Vágjunk is bele!

Elsődleges szempont, hogy az irataink mindig legyenek nálunk!  Nem árt, ha némi pénzt is viszünk magunkkal.  A telefon legyen teljesen feltöltve!!!! Esetleg, plusz akkumulátort és/vagy  a  "Power Bank"-ot, azaz a vésztöltőt tegyük a vízálló zsákunkba.


Most felsorolom, az általam preferált, alap listát:

Ruházat:

 • Túrabakancs / Vízálló, erős /
 • "Kamásli" / Bakancs védő /
 • Puha pamut zokni / + 2db váltó /
 • Alsónemű "Boxer" / +2 db váltó /
 • Rövidnadrág / Nekem olyan van, ami fürdésre is kiválóan alkalmas! /
 • Póló / +2 db váltó /
 • Polár pulóver
 • Taktikai mellény
 • Öv
 • Kaland kalap
 •  Paracord karkötő tűzgyújtóval, iránytűvel, síppal / Alap felszerelésem! /
https://www.kesvilag.hu/paracord-karkoto-tuzgyujtoval-iranytuvel-sippal-fekete-zold-terepszinu-2728.html
 • Karóra ( Vízálló )
 • Kesztyű

A túrázók számára létfontosságú szerepet tölt be, a turistajelzések alapismerete! 
Az iránytű, a tájoló, illetve a térkép használatának ismerete nélkülözhetetlen!

Színjelzések Fontossági sorrendben:
Jelzéskódok:

Sáv jelzés: A fontosabb kiindulási pontoktól (pl. vasút, villamos, hajó és autóbusz állomásoktól, ill. megállóhelyektől) más hasonlóan fontos pontokig terjedő és a hegységeken (tájegységeken) keresztül vezető turistautak jelzésére szolgál. Ezek közül: a kék sávjelzést az országos jelentőségű, több tájegységen és legalább egy hegységen  átvezető utak jelzésére (Országos Kéktúra, Kohász Kék, Bükki Kék, Börzsönyi Kék, Balatoni Kék), a piros sávjelzést legalább egy hegységen átvezető utak jelzésére, a sárga és a zöld sávjelzést pedig, (az ún. Északi Zöld kivételével) az előbbieken kívül, helyi jelentőségű, hegységi vándorutak jelzésére alkalmazzák

Kereszt jelzés: Olyan átkötő vagy összekötő (ill. rövidítő) utat jelez, amely általában sávjelzéstől sávjelzésig vezet (pl. Márianosztra - Nagyirtás - Kisirtás P+). Ezt a fajta jelzést valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontosabb ponthoz (pl. állomáshoz vagy megállóhelyhez) vezető útjelzésére is alkalmazhatják (pl. Kóspallag - Szokolya, kisvasút v. m. K+).

Négyzet jelzés: Általában a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető, ill. az azoktól jövő utakat jelöli (pl. Nagybörzsöny - Nagy-hideg-hegy th. K□). Ezt a fajta jelzést is alkalmazzák valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontosabb ponthoz (pl.állomáshoz vagy megállóhelyhez) vezető útjelzésére is (Ha a leágazás 2 km-nél hosszabb, ezt szöveges táblával jelölni kell.) (pl. Bükk-tető, S - Nagybarca S□).
Kör jelzés: Forrásokhoz (kutakhoz, ill. egyéb ivóvízvételi helyhez) vezető, ill. az azoktól jövő rövid (legfeljebb 2 km) utakat jelöl. Ez a jelzés is többnyire más, azonos színű jelzésből indul ki. (pl. Mátrafüred, Kalló-völgy - Rákóczi-forrás PO).

Háromszög jelzés: A hegytetőkre (csúcsokra), kilátópontokhoz (kilátótornyokhoz) vezető utakat jelölik. (Ha a leágazás 2 km-nél hosszabb, ezt szöveges táblával jelölni kell.) Ez a jelzés is rendszerint más jelzésből indul ki (pl. Dömös, Szentfa kápolna - Vadálló-kövek - Prédikálószék - Király-kút PΔ).
L alakú jelzés: A romokhoz, műemlékekhez, földvársáncokhoz vezető, ill. az azoktól jövő rövid (legfeljebb 2 km) utakat jelzi. Ez a jelzés is rendszerint más, azonos színű jelzésből indul ki (pl. Drégelyvárnál PL, ill. Bükkszentlászló - Nagy-sánc SL).

Omega jelzéssel: A barlangokhoz vezető rövid (legfeljebb 2 km) utakat jelölik. Ez a jelzés is többnyire más, azonos színű jelzésből indul ki (pl. Nagymaros, Szent-Mihály-hegy S - Remete-bg. SΩ).
Körséta jelzéssel: Rövidebb kirándulásokra alkalmas, a kiindulópontba (pl. parkolóhely) jelzésváltás nélkül visszavezető útvonalakat jelölik (pl. Dobogókő környékén P ill. K körséta jelzések).

Tájékozódáshoz nélkülözhetetlen eszközök:

 •     Térkép
 •     távcső / Igény szerint /
 A legfontosabb tényezők egyike a higiénia:

 •     Szappan, nedvestörlő
 •     Fogkefe, fogkrém
 •     Törülköző
 •     Papucs
 •     WC papír, zsebkendő
Elsősegély:

    Gyógyszerek:
 •         Fájdalomcsillapító ( Algoflex )
 •         Lázcsillapító ( Kalmopyrin )
 •         Húzódásra, izom fájdalomra krém ( Voltaren )
 •         Orrspray
 •         Széntabletta
 •         Allergia gyógyszerek
 •         Calcium tabletta
 •         Fenistil krém / rovar csípésre /
 •         Rennie / Gyomorégésre! /
     Sebellátó, kötöző eszközök:

 •          Tourniquet / Ütőeres vérzést elszorító bandázs /
 •          Steril mull-lapok
 •           Ragtapaszok
 •           Háromszögletű kendő
 •           Betadin jód
 •           Naptej
 •           Kézkrém
 Kisegítő eszközök:  

            Használtam és teljes mértékben elégedett voltam vele a  3 az 1-ben funkció miatt!!!!
 • Csipesz / Ruhaszárításhoz /
 • Kötél, madzag ( kötözéshez, rögzítéshez )
 • Tű, cérna 
 •  Szigetelőszalag, / Legjobb a ducktape! /
 •  Gyorskötöző
 •  Gyufa, öngyújtó, tűzgyújtó
 •  Vattakorong, pirotabletta

Az alap túlélőkészlet is megtalálható webáruházunkban a következő linken keresztül!

                                   https://www.kesvilag.hu/gerber-bear-grylls-tulelo-alapkeszlet-555.html
 • Csajka
 • Kulacs
 • Kemping gáz
 • Fémpohár
 • Lábos
 • Fűszerösszeállítás (só, bors, cukor, kávé )
 • Mosogatószer, szivacs, rongy,
 • Víztisztító tabletta
 • Toll, ceruza, vízálló notesz
 • Kukás zsák / Szemétnek /
 • Zacskó / Légmentesen zárható /
 • "Kotyogós" kávéfőző ;)
 Pihenő felszerelés:
 •     Sátor
 •     Hálózsák
 •     Polifoam
 •     Takarópokróc
 •     Ponyva vagy nagy Nylon
 •     Párna 
 Tekintsék meg a teljes készletünket az outdoor termékek között: 
https://www.kesvilag.hu/outdoor-termekek-103-db.html

Bízom benne, hogy nagy segítségükre lesz önöknek ez a leírás! 
A leírtak, személyes tapasztalatok alapján lettek feltüntetve, nekem kényelmessé tette a részvételemet, remélem önöknek is! 

Köszönöm szíves figyelmüket!


A Késvilág Csapata

https://www.kesvilag.hu/