A
sikeres főzéshez
nélkülözhetetlen
egy igazi,
minőségi
kés.
Most bemutatom, milyen fajta
kés típusokat lehet használni és
milyen célra.
"Chef"
Séf kés
A
modern szakács kések igen sokrétűek.
Céljuk, hogy
minél több
konyhai feladatot
el tudjunk vele látni.
A séf kések
15-30 cm hosszú pengével
rendelkeznek. A 20 cm-es a leggyakoribb
méret a
szakácsok
körében.
A séf
kések
használhatóak
szeletelésre,
zöldség
darabolására,
illetve hús
felvágására.
A pengék anyaga
javarészt
rozsdamentes acélból,
szénacélból,
illetve kerámiából
készülnek.
Rengeteg modellt megfigyelhetünk, damaszk pengével, mely a damaszkolási technika végeredménye.
A damaszk pengével
ellátott
modellek ritkák
és nagyon
szépek. A penge
rétegeit, különféle rétegzett
fémötvözetek képezik. A
rétegeket egy darabból / néha tömbből, golyóból / kovácsolják
össze. A mintákat gyöngyfúvással, vagy savmaratással szebbé és láthatóvá lehet tenni.

Kiemelném
a Kai Shun Premiert és
a Tojiro Flash-t. Ez a 2 modell nagyon közkedvelt
a vásárlók
körében.
Mindkét modell
fejlett technológiával rendelkezik. A
cégek csakis
prémium minőségű acélt használnak
pengéikhez. Az
acél kemény és tartós. A pengék vékonyabbra vannak formálva, a
könnyű és élesebb vágás érdekében.
A penge kemény acélmagját, a lágyabb
acélrétegek közé helyezik, a tartás miatt. A lágy külső acél,
gyakran rozsdamentes acélból készül,
ami ellenáll a rozsdásodásnak. A San mai
stílus a Kai Shun esetében
igen rendkívüli,
mivel a San Mai-al a szamurájkardok
készítésénél
találkozhatunk.
Santoku
kés
A
Santoku kést az 1940-es években hozták létre. A Santoku jelentése
Japánul: „három erény" vagy "három felhasználási
mód") egy Japánból származó, általános célú konyhai
kés. Pengéje jellemzően 13 és 20 cm közötti hosszú, lapos
széle és birkaláb pengéje van, amely egy ponton 60 fokot
megközelítő szögben lehajlik. A Santoku kifejezés utalhat az
összetevők sokféleségére, amelyeket a kés képes kezelni: hús,
hal és zöldség. Feladatait nézve: amelyeket el tud végezni:
szeletelés, aprítás és kockázás. A Santoku pengéjét és
fogantyúját úgy tervezték, hogy harmonikusan működjenek
azáltal, hogy a penge szélességét és súlyát a tang és a nyél
súlyához igazítják. A Santoku kés dizájn Japánból származik,
ahol hagyományosan Gyuto kést használnak hús vágására, Nakiri
kést zöldségek vágására, Deba kést hal vágására.
Szeletelő
kés
A
szeletelő kés penge hossza, általában
18-26
cm. Szeletelésre,
aprításra, alapanyagok:
zöldségek,
illetve húsok
felkockázására ajánljuk.
baromfihús, sültek, sonkák, főtt húsok
vékony
felszeletelésére
szolgál. Sokkal
vékonyabb a séf késnél,
főleg a penge
gerincénél. Ez
által lehetővé
teszi a húsok
esetében a
vékonyabb,
pontosabb szeletek vágását. A pengék
anyaga javarészt
rozsdamentes acélból,
szénacélból
készülnek.
Az egyik legkíválóbb
szeletelő a Japán
Global cég
terméke. A
Global egy japán márka. A Yoshikin
gyárban (más
néven a Yoshida Metal Industry Co. Ltd-nél )
gyártják
termékeiket.
Termékeik
híresek az ikonikus tervezésükről, az új gyártási módszerekről
és vágási
teljesítményükről. A késeik
pengéjének
acélja kézzel
kovácsolt! A
híres Cold Steelnek és a Német Dicknek és a Fiskarsnak is vannak nagyon jó
modelljeik.
Szúró
kés
Ennek
a típusnak a pengéje nem csak hosszú és hegyes, hanem erős és
vastag. A
pengék
anyaga javarészt
rozsdamentes acélból,
szénacélból
készülnek.
Általában 15-18 cm, de van aki a hosszabbat szereti. A
markolata biztonságos fogást nyújt a pontos szúrás érdekében.
A kés 15 és 21 centis változatban is kapható. Fontos hogy ezt a
típust mindig élesen és tisztán tartsuk. A Német Dick cégnek nagyon jó minőségű szúrókési vannak több féle méretben.
Csontozó
kés
Ez
a kés típus
hegyes és keskeny pengével van ellátva.
Fő feladata a csontok eltávolítása.
Pengéje nagyon
keskeny és
hosszú, ennél
a típusnál
12-17 cm is lehet.
A pengék anyaga
javarészt
rozsdamentes acélból,
szénacélból
készülnek.A
merev pengéjű
csontozó kést:
marha és sertés
feldolgozásánál
használják. A
puhább, flexibilis pengét
pedig a baromfi, illetve halak esetében
választják előszeretettel. A
Német Dick és a svájci Victorinox kések kimagasló teljesítményt nyújtanak
csontozás terén.
Filéző
kés
Hasonlóan
flexibilis, azaz
rugalmas, mint a
csontozó kés. Pengéje
keskeny és
nagyon hosszú. A
pengék hossza
modellenként
változó
általában
10-30 cm között
mozognak. A pengék
anyaga javarészt
rozsdamentes acélból,
szénacélból
készülnek.
Ennek az eszköznek
a segítségével
könnyedén
végigszelhető a halak bőre és gerince.
Sokak pikkelyezésnél
is ezt a fajta kést
választják.
Nagyon jó filéző kések vannak a Cuda,
Marttini, buck és a Rapala cégnek.
Sonkaszeletelő
kés
A
szeletelőkések egy speciális típusa.
Nagyon hosszú pengéje és lekerekített
csúcsa van. Létezik vékony, illetve vastagabb pengével is. Ezt a fajta kést
megfigyelhettük
az utcai gyros-osoknál,
vagy éttermekben
is. Mivel vékony és rugalmas a pengéje,
ideális a sonka szeletelésére. A pengék
anyaga javarészt
rozsdamentes acélból,
szénacélból,
készülnek.
A konyhák nélkülözhetetlen kelléke.
Ezzel a típussal
lehet élvezni a
könnyed és egyszerű szeletelés pillanatait!
Steak
kés
Ezt
a típust
megfigyelhettük
Steak házakban,
éttermekben,
mert az étkezés
során
használják. Feladata, hogy
könnyedén
felvágják a nagyobb,
sült húsokat. Pengéjük
általában
rozsdamentes acél,
vagy szénacél.
A penge hossza 10-15 cm.
Sok esetben félig
vagy teljesen fogazott. A Fiskarsnak és a
Francia Laguiole cégnek is vannak moder steak kései.
Kenyérvágó
kés
Ez
a típus egy teljes egészében fogazott kés. Pengéjük
általában
rozsdamentes acél,
vagy szénacél.
A penge hossza 15-25 cm.
A penge kialakítása ideálissá teszi a kenyér vágását,
zöldségek szeletelését.
Hámozó
kés
Ennek
a késnek a
pengéje hegyes
és lefele ível. Gyakran dekorálják
vele a köreteket,
hámozásra,
illetve gyümölcs
szeletelésre
haszálják.
A penge kialakítás
mint említettem
ívelt.
Így illeszkedik
a kisebb zöldségekhez, gyümölcsökhöz.
A penge hossza általában
5-10 cm rozsdamentes
acélból,
vagy szénacélból
készül.
Ideális köret
készítési
feladatok elvégzésére, mint a díszítő
vágások vagy hámozás. A
Fiskars cégnek van számos modellje.
Sajt
kések
Ezeket
a késeket, a különböző
sajt típusok
szeletelésére
alakították
ki. Pengéjük
hossza emiatt változó
5-50 cm között
található.
Lágy, kemény és extra-kemény sajtokhoz.
A lágy sajtok esetében
a penge lyukas kialakítású,
hogy megakadályozzák a sajt élre való tapadását.
A kemény sajtvágó kések élesek és
pontosak, gyakran kétágú hegyük van, hogy szúrni lehessen velük.
A parmezán
szeletelő kés ultrakemény vágáshoz
alkalmas, pengéje
rövid, vastag
és széles.
Ezekkel a késekkel
nagyobb nyomással végezhető a vágás.
Ezek a kések
kétkezesek.
Általában
40-50 cm hosszú
a penge.
Paradicsom
kés
Ez
a tipus, egy kis kés fogazott pengével.
Általában akkora, mint egy általános kenő
kés, amivel
találkozhattunk
az iskola, vagy kórházak
menzáján.
Ideális a paradicsom kemény héjjának
és puha húsának egyenletes vágására,
cikkelyezésére.
A penge hossza általában
5-10 cm rozsdamentes
acélból,
vagy szénacélból
készül.
Ideális köret
készítési
feladatok elvégzésére.
Díszítésnél
és hámozásnál
is kiváló
társ lehet a
konyhában!
Bárd
Az
éttermek, illetve a hentesek,
húsfeldolgozók
nélkülözhetetlen eszköze.
Pengéjük
kialakítása
hatalmas és
széles,
általában,
sőt főképpen
téglalap alakú.
A húsok
szétdarabolására
szolgál.
A pengék kb.
14-24 cm
hosszúak. A pengék
anyaga javarészt
rozsdamentes acélból,
szénacélból
készülnek.Súlyuk
a penge nagyságától
függően akár
400g-2 kg-ig is előfordul. Fő feladata a
csontok és porcok szétvágása.
A pengén lévő
lyuk a kényelmes
tárolás
érdekében
jött létre.
Könnyedén
fel lehet akasztani a falra. Nagy Istvánnak
és az Ontario cégnek is vannak nagyon jó bárdjai.
Bízom benne érdekesnek találták ezt a bejegyzést is!
A Webáruházunkban megtalálják a fent felsorolt termékeket:
https://www.kesvilag.hu/konyhai.html
https://www.kesvilag.hu/filezo-halas.html
Köszönjük a megtisztelő figyelmet!
Késvilág Csapata!